ßßß
Szybki, słodziutki, pyszny deser! Świeże brzoskwinie, lekko posłodzone i posypane cynamonem, zapiekane pod grillem razem z bezową pianką. Mało roboty, spektakularny efekt ;-).Składniki na 8 sztuk:4 duże brzoskwiniedo posłodzenia: brązowy cukier/miód/golden syrupcynamon do oprószeniaPianka bezowa:2 duże białka (80 g)szczypta soli100 g drobnego cukru do wypiekówBrzoskwinie odpestkować, przepołowić i ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Lekko posłodzić, oprószyć cynamonem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 13 minut lub do miękkości. Podczas gdy brzoskwinie się pieką przygotować bezę.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa.Upieczone brzoskwinie wyjąć z piekarnika, dużą łyżką na każdą z połówek wyłożyć pianę bezową. Rozgrzać grill w piekarniku. Grillować około 2 minut stale obserwując bezę. W przypadku gdy zacznie się zbyt mocno zarumieniać/brązowić - wyjąć z piekarnika. Natychmiast podawać.Smacznego :-).