Wykonanie

Szybki, słodziutki, pyszny deser! Świeże
brzoskwinie, lekko posłodzone i posypane
cynamonem, zapiekane pod grillem razem z
bezową pianką. Mało roboty, spektakularny efekt ;-).Składniki na 8 sztuk:4 duże
brzoskwiniedo posłodzenia: brązowy cukier/miód/golden
syrupcynamon do oprószeniaPianka bezowa:2 duże
białka (80 g)szczypta
soli100 g drobnego
cukru do wypieków
Brzoskwinie odpestkować, przepołowić i ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Lekko posłodzić, oprószyć
cynamonem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 13 minut lub do miękkości. Podczas gdy
brzoskwinie się pieką przygotować
bezę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać
cukier, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa.Upieczone
brzoskwinie wyjąć z piekarnika, dużą łyżką na każdą z połówek wyłożyć pianę
bezową. Rozgrzać grill w piekarniku. Grillować około 2 minut stale obserwując
bezę. W przypadku gdy zacznie się zbyt mocno zarumieniać/brązowić - wyjąć z piekarnika. Natychmiast podawać.Smacznego :-).