ßßß Cookit - przepis na Brzoskwinie zapiekane z bezą

Brzoskwinie zapiekane z bezą

nazwa

Wykonanie

Szybki, słodziutki, pyszny deser! Świeże brzoskwinie, lekko posłodzone i posypane cynamonem, zapiekane pod grillem razem z bezową pianką. Mało roboty, spektakularny efekt ;-).
Składniki na 8 sztuk:
4 duże brzoskwinie
do posłodzenia: brązowy cukier/miód/golden syrup
cynamon do oprószenia
Pianka bezowa:
2 duże białka (80 g)
szczypta soli
100 g drobnego cukru do wypieków
Brzoskwinie odpestkować, przepołowić i ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Lekko posłodzić, oprószyć cynamonem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 13 minut lub do miękkości. Podczas gdy brzoskwinie się pieką przygotować bezę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa.
Upieczone brzoskwinie wyjąć z piekarnika, dużą łyżką na każdą z połówek wyłożyć pianę bezową. Rozgrzać grill w piekarniku. Grillować około 2 minut stale obserwując bezę. W przypadku gdy zacznie się zbyt mocno zarumieniać/brązowić - wyjąć z piekarnika. Natychmiast podawać.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/brzoskwinie-zapiekane-z-beza