Wykonanie
Pyszne, dekoracyjne i jednocześnie sycące danie
mięsne :)

Składniki na ciasto:20 dag
mąki12 dag
masła1 łyżka
smalcu2
żółtkasól do smaku1
jajko do smarowaniaSkładniki na nadzienie:30 dag
pieczonego mięsa½ czerstwej
bułki1
cebula2 dag
masłasól do smaku
pieprz do smakuWykonanie:
Mąkę posiekać z
masłem,
smalcem, dodać
żółtka i
sól do smaku. Następnie wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce.
Mięso do nadzienia zmielić z namoczoną i odciśniętą
bułką. Połączyć z posiekaną i usmażoną na
maśle cebulą,
przyprawami do smaku i całość dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka i wcisnąć do nasmarowanej tłuszczem foremki. Z resztek ciasta uformować uchwyty do koszyczków. Koszyczki i uchwyty podpiec w piekarniku na złoto. Następnie nadziewać mięsnym farszem, posmarować rozmąconym
jajkiem, wpiąć uchwyty i zapiec w temperaturze 190 stopni około 15 minut.