ßßß
SKŁADNIKI: (u mnie forma na babkę z kominem ok 24 cm średnicy)125 g margaryny1 szkl cukru1 , 5 szkl puree z dyni (jeśli było mrożone - rozmrozić)1 jajko2 szkl mąki (czubate, razem ma być 340 g)1 szkl drobno posiekanych jabłek (twardych)1,3 szkl pokruszonych orzechów1 łyżeczka cynamonu1,5 łyżki kakao2 łyżeczki sodyszczypta solimargaryna i bułka tarta do wysypania formy1. Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać puree z dyni, wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia.2. Gdy masa wystygnie, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać.3. Mąkę wymieszać z pokruszonymi orzeszkami solą, sodą, kakao i cynamonem. Wsypać do masy i również dokładnie wymieszać.4. Na koniec dodać pokrojone jabłko, wymieszać.5. Formę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i wyłożyć do niej ciastoWstawiamy do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 min w 180*C.Gotową, ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Inspiracja: Domowa kuchnia Aniki