ßßß Cookit - przepis na Babka dyniowa z jabłkami orzechami

Babka dyniowa z jabłkami orzechami

nazwa

Wykonanie

Przepyszna, wilgotna, aromatyczna - cudowna! Jeśli w zamrażarce zachowało Wam się jeszcze puree z dyni to proponuję zrobić właśnie taką babkę - nie pożałujecie :)
SKŁADNIKI: (u mnie forma na babkę z kominem ok 24 cm średnicy)125 g margaryny
1 szkl cukru
1 , 5 szkl puree z dyni (jeśli było mrożone - rozmrozić)
1 jajko
2 szkl mąki (czubate, razem ma być 340 g)
1 szkl drobno posiekanych jabłek (twardych)
1,3 szkl pokruszonych orzechów
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
szczypta soli
margaryna i bułka tarta do wysypania formy
1. Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać puree z dyni, wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia.
2. Gdy masa wystygnie, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać.
3. Mąkę wymieszać z pokruszonymi orzeszkami solą, sodą, kakao i cynamonem. Wsypać do masy i również dokładnie wymieszać.
4. Na koniec dodać pokrojone jabłko, wymieszać.
5. Formę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i wyłożyć do niej ciasto
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 min w 180*C.
Gotową, ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Inspiracja: Domowa kuchnia Aniki
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2016/02/babka-dyniowa-z-jabkami-orzechami.html