Wykonanie
Przepyszna, wilgotna, aromatyczna - cudowna! Jeśli w zamrażarce zachowało Wam się jeszcze puree z dyni to proponuję zrobić właśnie taką babkę - nie pożałujecie :)

SKŁADNIKI: (u mnie forma na babkę z kominem ok 24 cm średnicy)125 g
margaryny1 szkl
cukru1 , 5 szkl puree z dyni (jeśli było mrożone - rozmrozić)1
jajko2 szkl
mąki (czubate, razem ma być 340 g)1 szkl drobno posiekanych
jabłek (twardych)1,3 szkl pokruszonych
orzechów1 łyżeczka
cynamonu1,5 łyżki
kakao2 łyżeczki
sodyszczypta
solimargaryna i
bułka tarta do wysypania formy1.
Margarynę rozpuścić z
cukrem, dodać puree z dyni, wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia.2. Gdy masa wystygnie, dodać roztrzepane
jajko, dokładnie wymieszać.3.
Mąkę wymieszać z pokruszonymi orzeszkami
solą,
sodą,
kakao i
cynamonem. Wsypać do masy i również dokładnie wymieszać.4. Na koniec dodać pokrojone
jabłko, wymieszać.5. Formę wysmarować tłuszczem, obsypać
bułką tartą i wyłożyć do niej ciastoWstawiamy do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 min w 180*C.Gotową, ostudzoną babkę posypać
cukrem pudrem.


Inspiracja: Domowa kuchnia Aniki