Wykonanie
Ciasto drożdżowe uwielbia chyba każdy, przywołuje smaki dzieciństwa, jedno ciasto a można z niego wyczarować tak wiele, czy na słodko czy wytrawnie….Moja propozycja to pulchny wieniec z masą
serową i kleksami kajmaku z
orzechami, słodką kruszonką z
kubkiem mleka czy
kakao to prawdziwa uczta dla podniebienia. Do przygotowania użyłam już tradycyjnie
suszonych drożdży Dr.Oetker -jeszcze nigdy mnie nie zawiodły!




Składniki:
Ciasto drożdżowe:40 dag
mąki tortowej1 szklanka ciepłego
mleka 2%1 torebka
suszonych drożdży1
jajko60 g
cukru4 łyżki stopionego
masła1
laska waniliiSzczypta
soliNadzienie:20 dag kremowego
twarogu10 dag
cukru1 łyżeczka
soku z cytryny2
jajka1 torebka budyniu
śmietankowego15 dag masy kajmakowej z
orzechamiKruszonka:60 g
mąki tortowej50 g
masła50 g
cukru trzcinowego brązowegoSposób wykonania:Ciasto:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy
cukier, szczyptę
soli i
drożdże,
jajko, zalewamy ciepłym
mlekiem , dodajemy ziarenka z wydrążonej
wanilii, zagniatamy ciasto do połączenia składników, wtedy wlewamy rozpuszczone
masło i zagniatamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.

Oprószamy delikatnie
mąką przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
Serek miksujemy z
cukrem aż się rozpuści, wbijamy całe
jajka, dodajemy
budyń i
sok z cytryny, miksujemy do połączenia,

Kruszonka:
Mąkę mieszamy z
cukrem trzcinowym dodajemy wiórka zimnego
masła, rozcieramy w palcach, do połączenia, nie zagniatamy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym 15/40 cm smarujemy masą
serową, zostawiając 2 cm wolne brzegi, robimy kleksy na
masie serowej z kajmaku zawijamy jak roladę.

Układamy w natłuszczonej i wysypanej
bułką tartą formie z kominem. Posypujemy kruszonką .Pieczemy 30-35 minut na złocisty kolor w temp 170*c.Słodkich wypieków!