ßßß
SKŁADNIKI (na 24 tartaletki):Ciasto:115 g twarogu śmietankowego115 g masła115 g mąkiNadzienie:2 jajka115 g cukru trzcinowego1 łyżeczka ekstraktu z waniliiszczypta soli25 g masła - roztopionego (to są 2 łyżki)115 g orzechówWYKONANIE:Do dużej miski przełóż twaróg oraz pokrojone w mniejsze kawałki masło. Przesiej do nich połowę mąki i wszystko zmiksuj. Dodaj resztę mąki, zmiksuj, a następnie wyrób ciasto rękami, aby połączyć wszystko dokładnie ze sobą i uformować gładką kulę. Ciasto rozwałkuj dość cienko i przy pomocy okrągłych foremek o pokarbowanych brzegach (średnica 6 cm) wytnij 24 ciastka. Wycięte tartaletki przełóż do formy na mini-muffinki (zamieszczam poniżej zdjęcie tej foremki) i schłodź je kilka minut w lodówce. W tym czasie przygotuj nadzienie.W misce ubij lekko jajka. Stopniowo dodawaj do nich cukier, ekstrakt z wanilii, sól oraz roztopione masło, cały czas wszystko miksując. Z orzechów odłóż 24 większe części - najlepiej połówki. Resztę drobno posiekaj. Do każdej tartaletki nałóż po łyżce posiekanych orzechów, a na nie wlej nadzienie. Na górze ułóż po połówce odłożonych orzechów. Tartaletki piecz w 180 °C przez 20 minut, aż nadzienie się zetnie.
Przydatne akcesoria
Smacznego!