Wykonanie
Jedno z moich ulubionych dań, kremowe, delikatne a jednocześnie sycące, wszystko robi się na jednej głębokiej patelni. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, poradzą sobie nawet ci którzy dopiero rozpoczynają kulinarną przygodę. Do jego przygotowania użyłam pałeczek drobiowych, oczywiście można obrać wcześniej
mięso od kości lub użyć
fileta z kurczaka, ja natomiast tak lubię ;)


Składniki:4 pałki
kurczaka25 dag
ryżu arborio1
por1
papryka podłużna o słodkim aromacie2 łyżki
masła1 łyżka
oleju½ litra
bulionu drobiowego lub troszkę wiecej –zależy jak będzie chłonął
ryż50 ml białego pół
wytrawnego wina100 ml słodkiej
śmietanki 22%Pęczek
szczypiorku50 g
startego sera grana padano lub
parmezanuSól morska do smakuJarzynka do smakuSposób przygotowania:Umyte i osuszone pałki
kurczaka oprószamy jarzynką z każdej strony i wstawiamy na godzinę do lodówki.Po tym czasie na głębokiej patelni rozpuszczamy
masło z olejem, obsmażamy
mięso z każdej strony, wsypujemy suchy
ryż do risotta i przesmażamy chwilę, mieszając.Po chwili wlewamy połowę ciepłego
bulionu, mieszamy, przykrywamy pokrywka i dusimy, w trakcie dodajemy pokrojony w kostkę
por oraz
paprykę, w trakcie kiedy
bulion zostanie wchłonięty przez
ryż,wlewamy kolejną porcję
bulionu oraz
wino i tak do momentu aż
ryż będzie miękki.Pod koniec wlewamy
śmietankę doprawiamy danie do smaku
sola oraz
białym pieprzem, posypujemy przed podaniem
startym serem oraz
szczypiorem.Podajemy gorące.Rada:Ważne jest aby w tej potrawie nie rezygnować z dodania
wina, ono nadaje cały smak..