ßßß

Składniki:4 pałki kurczaka25 dag ryżu arborio1 por1 papryka podłużna o słodkim aromacie2 łyżki masła1 łyżka oleju½ litra bulionu drobiowego lub troszkę wiecej –zależy jak będzie chłonął ryż50 ml białego pół wytrawnego wina100 ml słodkiej śmietanki 22%Pęczek szczypiorku50 g startego sera grana padano lub parmezanuSól morska do smakuJarzynka do smakuSposób przygotowania:Umyte i osuszone pałki kurczaka oprószamy jarzynką z każdej strony i wstawiamy na godzinę do lodówki.Po tym czasie na głębokiej patelni rozpuszczamy masło z olejem, obsmażamy mięso z każdej strony, wsypujemy suchy ryż do risotta i przesmażamy chwilę, mieszając.Po chwili wlewamy połowę ciepłego bulionu, mieszamy, przykrywamy pokrywka i dusimy, w trakcie dodajemy pokrojony w kostkę por oraz paprykę, w trakcie kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż,wlewamy kolejną porcję bulionu oraz wino i tak do momentu aż ryż będzie miękki.Pod koniec wlewamy śmietankę doprawiamy danie do smaku sola oraz białym pieprzem, posypujemy przed podaniem startym serem oraz szczypiorem.Podajemy gorące.Rada:Ważne jest aby w tej potrawie nie rezygnować z dodania wina, ono nadaje cały smak..