ßßß Cookit - przepis na Kremowe risotto z pałkami kurczaka

Kremowe risotto z pałkami kurczaka

nazwa

Wykonanie

Jedno z moich ulubionych dań, kremowe, delikatne a jednocześnie sycące, wszystko robi się na jednej głębokiej patelni. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, poradzą sobie nawet ci którzy dopiero rozpoczynają kulinarną przygodę. Do jego przygotowania użyłam pałeczek drobiowych, oczywiście można obrać wcześniej mięso od kości lub użyć fileta z kurczaka, ja natomiast tak lubię ;)
Składniki:
4 pałki kurczaka
25 dag ryżu arborio
1 por
1 papryka podłużna o słodkim aromacie
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
½ litra bulionu drobiowego lub troszkę wiecej –zależy jak będzie chłonął ryż
50 ml białego pół wytrawnego wina
100 ml słodkiej śmietanki 22%
Pęczek szczypiorku
50 g startego sera grana padano lub parmezanu
Sól morska do smaku
Jarzynka do smaku
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone pałki kurczaka oprószamy jarzynką z każdej strony i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie na głębokiej patelni rozpuszczamy masło z olejem, obsmażamy mięso z każdej strony, wsypujemy suchy ryż do risotta i przesmażamy chwilę, mieszając.
Po chwili wlewamy połowę ciepłego bulionu, mieszamy, przykrywamy pokrywka i dusimy, w trakcie dodajemy pokrojony w kostkę por oraz paprykę, w trakcie kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż,
wlewamy kolejną porcję bulionu oraz wino i tak do momentu aż ryż będzie miękki.
Pod koniec wlewamy śmietankę doprawiamy danie do smaku sola oraz białym pieprzem, posypujemy przed podaniem startym serem oraz szczypiorem.
Podajemy gorące.
Rada:
Ważne jest aby w tej potrawie nie rezygnować z dodania wina, ono nadaje cały smak.
.
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2016/03/kremowe-risotto-z-pakami-kurczaka.html