ßßß Cookit - przepis na Marchewkowe racuszki

Marchewkowe racuszki

nazwa

Wykonanie

Jak ja lubię takie leniwe sobotnie poranki, mogę pospać dłużej lub krzątać się po kuchni w piżamie, nic nie muszę, nigdzie mi się nie śpieszy, takich weekendów jest zdecydowanie za mało, ale co zrobić…życie.
Drożdżowe racuszki z dodatkiem marchewki, dzięki temu mają piękny złocisty kolor, dodatek pomarańczy sprawia ze zyskują na smaku, idealny pomysł na weekendowe śniadanie. W towarzystwie czarnej cejlońskiej herbaty Richmont-Ceylon Gold smakują wybornie!
Składniki:
30dag mąki pszennej
300 ml mleka
15 dag jogurtu naturalnego greckiego
1 czubata łyżeczka suszonych drożdży Dr.Oetker
1 marchewka
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka brązowego cukru trzcinowego
Szczypta soli
Duża szczypta cynamonu
2 łyżki oleju do natłuszczenia patelni
Dodatki:
Bita śmietana
Świeże pomarańcze
Sos toffi
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, miksujemy z cukrem trzcinowym, następnie dodajemy jogurt nie przerywając miksowania, wlewamy mleko wsypujemy suche drożdże oraz startą na drobnych oczkach surową marchewkę, dodajemy szczyptę soli oraz cynamon, całość mieszamy.
Odstawiamy na 20 minut.
Patelnię natłuszczamy olejem, wlewamy porcję ciasta i smażymy partiami rumiane racuszki.
Podajemy ciepłe z bitą śmietaną oraz cząstkami pomarańczy i sosem toffi.
Do tego obowiązkowo filiżanka dobrej herbaty.
Życzę smacznego!
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2016/02/marchewkowe-racuszki.html