Wykonanie
Jak ja lubię takie leniwe sobotnie poranki,
mogę pospać dłużej lub krzątać się po kuchni w piżamie, nic nie muszę, nigdzie mi się nie śpieszy, takich weekendów jest zdecydowanie za mało, ale co zrobić…życie.
Drożdżowe racuszki z dodatkiem
marchewki, dzięki temu mają piękny złocisty kolor, dodatek
pomarańczy sprawia ze zyskują na smaku, idealny pomysł na weekendowe śniadanie. W towarzystwie czarnej cejlońskiej
herbaty Richmont-Ceylon Gold smakują wybornie!



Składniki:30dag
mąki pszennej300 ml
mleka15 dag
jogurtu naturalnego greckiego1 czubata łyżeczka
suszonych drożdży Dr.Oetker1
marchewka1 łyżka kandyzowanej
skórki pomarańczowej1 łyżka
brązowego cukru trzcinowegoSzczypta
soliDuża szczypta
cynamonu2 łyżki
oleju do natłuszczenia patelniDodatki:
Bita śmietanaŚwieże
pomarańczeSos
toffiSposób przygotowania:Do miski wbijamy
jajka, miksujemy z
cukrem trzcinowym, następnie dodajemy
jogurt nie przerywając miksowania, wlewamy
mleko wsypujemy suche
drożdże oraz startą na drobnych oczkach
surową marchewkę, dodajemy szczyptę
soli oraz
cynamon, całość mieszamy.Odstawiamy na 20 minut.Patelnię natłuszczamy
olejem, wlewamy porcję ciasta i smażymy partiami rumiane racuszki.Podajemy ciepłe z
bitą śmietaną oraz cząstkami
pomarańczy i sosem
toffi.Do tego obowiązkowo filiżanka dobrej
herbaty.Życzę smacznego!