ßßß
ok 400 g mąki1 łyżeczka cukrudrożdżejajkook 1 szklanki ciepłego mleka1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:Do miski wsypać 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru.Pokruszyć drożdże dolać nieco mleka.Pomieszać i odstawić by “ruszyły się drożdże.Kiedy wyrosną dołożyć resztę mąki i nieco soli.Wbić jajko.Wlać olej i mleko.Dobrze wyrobić. (Jeśli jest za mało mleka dolać, jeśli za mało podsypać mąką).(Kiedy czekam aż ciasto wyrośnie wstawiam do gotowania kapustę kiszoną).Wyrośnięte ciasto rozwałkować i chwile zostawić by odpoczęło a w tym czasie zrobić farsz.Farsz:300 g pieczarek300 g kapusty kiszonej1 cebulaolej do smażeniaPrzyprawy: sól, pieprz czarny mielony, kminek mielony, natka pietruszki.
Wykonanie:Kapustę kiszoną ugotować.Kiedy będzie miękka odcisnąć wodę.Posiekać.Pieczarki umyć. Pokroić na plastry.Na patelni rozgrzać olej dodać posiekaną cebulę, pieczarki.Podsmażyć.Kiedy cebula nabierze rumianego koloru dodać kapustę i razem chwilę smażyć od czasu do czasu mieszać by produkty się nie przypaliły.Doprawić do smaku przyprawami.Posypać natką pietruszki.Gdy farsz przestygnie wyłożyć na rozwałkowane ciasto.Zwinąć w rulon.Końce odciąć (nie wyrzucać).
Położyć na blaszkę do pieczenia.Ponacinać tak by była parzysta ilość porcji.Co drugą wywinąć do środka.Końcówki które zostały odcięte zwinąć w kulkę i włożyć w środek (ja dodatkowo wcisnęłam dwa plastry kiełbasy jako dekorację)Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 min. w temp. ok. 190 st. C.
.Uwaga: Drożdżowy kapuśniaczek szczególnie dobrze smakuje z czerwonym barszczem.