Wykonanie
Należy zacząć od zrobienia
ciasta drożdżowego zatem za przygotowanie należy zabrać się odpowiednio wcześnie. Zawsze miałam problem z wyrabianiem
ciasta drożdżowego. Z pomocą przyszedł mi Tupperware. Kupiłam od nich miskę do której wsypuję produkty. Wymieszam. Zamykam wieczko i czekam aż ciasto wyrośnie. Powtarzam tę czynność dwukrotnie. Ciasto gotowe.
Ciasto drożdżoweok 400 g
mąki1 łyżeczka
cukrudrożdżejajkook 1 szklanki ciepłego
mleka1/4 łyżeczki
soliWykonanie:Do miski wsypać 1 łyżkę
mąki, łyżeczkę
cukru.Pokruszyć
drożdże dolać nieco
mleka.Pomieszać i odstawić by “ruszyły się
drożdże.Kiedy wyrosną dołożyć resztę
mąki i nieco
soli.Wbić
jajko.Wlać
olej i
mleko.Dobrze wyrobić. (Jeśli jest za mało
mleka dolać, jeśli za mało podsypać
mąką).(Kiedy czekam aż ciasto wyrośnie wstawiam do gotowania
kapustę kiszoną).Wyrośnięte ciasto rozwałkować i chwile zostawić by odpoczęło a w tym czasie zrobić farsz.Farsz:300 g
pieczarek300 g
kapusty kiszonej1
cebulaolej do smażenia
Przyprawy:
sól,
pieprz czarny mielony,
kminek mielony,
natka pietruszki.
Wykonanie:
Kapustę kiszoną ugotować.Kiedy będzie miękka odcisnąć
wodę.Posiekać.
Pieczarki umyć. Pokroić na plastry.Na patelni rozgrzać
olej dodać posiekaną
cebulę,
pieczarki.Podsmażyć.Kiedy
cebula nabierze rumianego koloru dodać
kapustę i razem chwilę smażyć od czasu do czasu mieszać by produkty się nie przypaliły.Doprawić do smaku
przyprawami.Posypać
natką pietruszki.Gdy farsz przestygnie wyłożyć na rozwałkowane ciasto.Zwinąć w rulon.Końce odciąć (nie wyrzucać).
Położyć na blaszkę do pieczenia.Ponacinać tak by była parzysta ilość porcji.Co drugą wywinąć do środka.Końcówki które zostały odcięte zwinąć w kulkę i włożyć w środek (ja dodatkowo wcisnęłam dwa plastry
kiełbasy jako dekorację)Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 min. w temp. ok. 190 st. C.
.Uwaga:
Drożdżowy kapuśniaczek szczególnie dobrze smakuje z czerwonym barszczem.