ßßß
(4 porcje)Składniki:2 piersi z kaczki (kurczaka) ugotowane lub upieczone, posiekane lub pokrojone na plasterki4 duże tortille1 szklanka sosu BBQ, gotowego lub zrobionego własnoręcznie3 szklanki startego sera żółtego1 mała czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę1/4 szklanki posiekanej dymki ze szczypiorkiem1/4 szklanki posiekanej natki kolendryPrzygotowanie:Podgrzej tortille w mikrofalówce przez 10 sekund, dzięki czemu będą bardziej giętkie.Na każdej tortilli rozsmaruj równomierną warstwę sosu bbq i posyp startym serem. Na jednej połówce każdej tortilli rozłóż kaczkę, którą posyp cebulką, dymką i kolendrą. Przykryj nadzienie drugą połówką tortilli tak by powstał „półksiężyc”.Rozgrzej na średnim ogniu patelnię grillową i ułóż na niej po 2 tortille. Grilluj po 2-4 minuty z każdej strony, aż powstaną ładne przypieczone grillowe paski a ser się rozpuści. Podawaj!Smacznego!English version
(4 servings)Ingredients:2 cooked duck (chicken) breasts, shredded or sliced4 large flour tortillas1 cup BBQ sauce, bought or homemade3 cups shredded cheese1 small red onion, chopped1/4 cup scallions, sliced1/4 cup cilantro, choppedPreparation:Warm the flour tortillas for 10 s in the microwave, to make them easier to work with.Spread each tortilla with BBQ sauce and sprinkle evenly with shredded cheese. On one half side of the tortilla sprinkle duck, red onion, scallions, and cilantro. Fold over each quesadilla to form a half moon shape.Preheat a grill pan over medium heat. Grill the quesadillas (2 at a time) for about 2 to 4 minutes per side, or until grill marks form and the cheese has melted through. Serve!Enjoy!
Share the post "Quesadillas z kaczką w sosie bbq / Bbq duck quesadillas"


