ßßß
(8 porcji)Składniki:600 g jarmużu, umytego i z usuniętymi grubymi łodygami i posiekanego3 ząbki czosnku, pokrojonego na plasterki16 plasterków boczku, posiekanych na kawałki1 łyżka oleju rzepakowegoPrzygotowanie:Wrzuć jarmuż do gotującej się osolonej wody i gotuj przez 5 minut, po czym przełóż do miski z zimną wodą. Po chwili osusz papierowymi ręcznikami.Umieść patelnię na dużym ogniu, wrzuć boczek i podsmaż do chrupkości, po czym przełóż go na papierowe ręczniki.Na tej samej patelni rozgrzej olej, podsmaż przez chwilę czosnek i wrzuć jarmuż. Smaż przez kilka minut, aż przestanie być surowy i dopraw solą i pieprzem.Podawaj posypany boczkiem.Smacznego!
English versionBacon and garlic kale(8 servings)Ingredients:600 g kale, thick stems removed and chopped3 cloves garlic, sliced16 slices of bacon, chopped into pieces1 tbsp canola oilPreparation:Cook kale in boiling salted water for 5 minutes, then transfer to the bowl with cold water. Next dry with paper towels.Heat a large pan over high heat, add the bacon and cook until crispy and transfer on paper towels.In the same pan, heat the oil, add the garlic and cook for a minute and add kale. Cook for a few minutes, until no longer raw and season with salt and pepper.Serve sprinkled with bacon.Enjoy!
Share the post "Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale"


