Wykonanie
Share the post "
Jarmuż z
boczkiem i
czosnkiem / Bacon and garlic kale"Dziś zapraszam na bardzo zdrowy, szybki i łatwy w przygotowaniu dodatek do każdego dania głównego. Niedoceniony
jarmuż z
czosnkiem i chrupiącym
boczkiem doskonale komponuje się z
mięsem jak i
rybami. Wymieszałam tutaj
jarmuż z kalerosse, który też jest jego odmianą i który też polecam. Smacznego!Scroll down for recipe in English

(8 porcji)Składniki:600 g
jarmużu, umytego i z usuniętymi grubymi łodygami i posiekanego3 ząbki
czosnku, pokrojonego na plasterki16 plasterków
boczku, posiekanych na kawałki1 łyżka
oleju rzepakowegoPrzygotowanie:Wrzuć
jarmuż do gotującej się osolonej
wody i gotuj przez 5 minut, po czym przełóż do miski z zimną
wodą. Po chwili osusz papierowymi ręcznikami.Umieść patelnię na dużym ogniu, wrzuć
boczek i podsmaż do chrupkości, po czym przełóż go na papierowe ręczniki.Na tej samej patelni rozgrzej
olej, podsmaż przez chwilę
czosnek i wrzuć
jarmuż. Smaż przez kilka minut, aż przestanie być surowy i dopraw
solą i
pieprzem.Podawaj posypany
boczkiem.Smacznego!

English versionBacon and garlic kale(8 servings)Ingredients:600 g kale, thick stems removed and chopped3 cloves garlic, sliced16 slices of bacon, chopped into pieces1 tbsp canola oilPreparation:Cook kale in boiling salted water for 5 minutes, then transfer to the bowl with cold water. Next dry with paper towels.Heat a large pan over high heat, add the bacon and cook until crispy and transfer on paper towels.In the same pan, heat the oil, add the garlic and cook for a minute and add kale. Cook for a few minutes, until no longer raw and season with salt and pepper.
Serve sprinkled with bacon.Enjoy!

Share the post "
Jarmuż z
boczkiem i
czosnkiem / Bacon and garlic kale"



