ßßß Cookit - przepis na Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale

Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale

nazwa

Wykonanie

Share the post "Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale"
Dziś zapraszam na bardzo zdrowy, szybki i łatwy w przygotowaniu dodatek do każdego dania głównego. Niedoceniony jarmuż z czosnkiem i chrupiącym boczkiem doskonale komponuje się z mięsem jak i rybami. Wymieszałam tutaj jarmuż z kalerosse, który też jest jego odmianą i który też polecam. Smacznego!
Scroll down for recipe in English
(8 porcji)
Składniki:
600 g jarmużu, umytego i z usuniętymi grubymi łodygami i posiekanego
3 ząbki czosnku, pokrojonego na plasterki
16 plasterków boczku, posiekanych na kawałki
1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Wrzuć jarmuż do gotującej się osolonej wody i gotuj przez 5 minut, po czym przełóż do miski z zimną wodą. Po chwili osusz papierowymi ręcznikami.
Umieść patelnię na dużym ogniu, wrzuć boczek i podsmaż do chrupkości, po czym przełóż go na papierowe ręczniki.
Na tej samej patelni rozgrzej olej, podsmaż przez chwilę czosnek i wrzuć jarmuż. Smaż przez kilka minut, aż przestanie być surowy i dopraw solą i pieprzem.
Podawaj posypany boczkiem.
Smacznego!
English version
Bacon and garlic kale
(8 servings)
Ingredients:
600 g kale, thick stems removed and chopped
3 cloves garlic, sliced
16 slices of bacon, chopped into pieces
1 tbsp canola oil
Preparation:
Cook kale in boiling salted water for 5 minutes, then transfer to the bowl with cold water. Next dry with paper towels.
Heat a large pan over high heat, add the bacon and cook until crispy and transfer on paper towels.
In the same pan, heat the oil, add the garlic and cook for a minute and add kale. Cook for a few minutes, until no longer raw and season with salt and pepper.
Serve sprinkled with bacon.
Enjoy!
Share the post "Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale"
Źródło:http://karmelowy.pl/jarmuz-z-boczkiem-i-czosnkiem-bacon-and-garlic-kale