Wykonanie
Pomysł podsunął mi znajomy z forum internetowego. Nie do końca byłam pewna co wyjdzie, a wyszło bardzo pyszne danie, które na dodatek można przygotować wcześniej, a przed podaniem podgrzać w piekarniku. Zamiast pęczaku możecie użyć każdej
kaszy, którą lubicie. Polecam!

składniki1/2 paczki
jarmużu150 g chorizo300 g ugotowanej
kaszy ( u mnie pęczak)kilka ząbków
czosnku, ile kto lubi
ser do posypania
zioła do przybrania
oliwa z oliwekprzygotowanieUgotować
kaszę. Przygotować
jarmuż. Wrzucić opłukane liście
jarmużu na 3 - 4 minuty do wrzątku (można pominąć parzenie). Odsączyć, usunąć grube, łykowate nerwy. Wysuszyć liście, pokroić w grubsze paski. Na patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić chorizo, smażyć na średnim ogniu aż
kiełbasa się trochę wytopi. Dodać
czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać
jarmuż, smażyć mieszając aż
jarmuż zmięknie, ale nie będzie rozgotowany. Dodać
kaszę, wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania Skropić
oliwą z oliwek i posypać
serem. Zapiekać w temperaturze 180 st C aż do czasu aż
ser się roztopi. Jeżeli przygotowaliśmy danie wcześniej, wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut, żeby dobrze się zagrzało. Można na początku naczynie przykryć folią. Do
kaszy podałam
sałatkę z kiszonych
buraczków . Świetne zestawienie. Smacznego!

