ßßß Cookit - przepis na Krupnik z peczakiem

Krupnik z peczakiem

nazwa

Wykonanie

Sycąca, rozgrzewająca zupka
Składniki
30 dkg serc drobiowych
1 szklanka pęczaku
5-6 średnich ziemniaków
2 duże marchewki
po kawałku pora, selera i pietruszki
listki lubczyku (u mnie suszone)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
2 suszone papryczki chili
sól, pieprz
kostka rosołowa
Sposób przygotowania
Na bulion z kostki (nie miałam akurat żadnego mięsa na wywar) wrzucamy umyte serca, zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Pora i marchewkę kroimy w talarki, resztę warzyw wedle uznania i dodajemy do wywaru. Wsypujemy pęczak i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż zacznie mięknąć, około 30 minut.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pierzem. Smacznego :)
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://www.czarrnaodkuchni.cba.pl/krupnik.htm