Wykonanie
Poziom trudności
Zebra to rodzaj piaskowej babki. Była jednym z moich pierwszych ciast, które zrobiłam – jest wyjątkowo łatwa do przygotowania.
Porcja na formę o wymiarach 28 x 23 cm
Składniki:
4
jajka250 g
cukru200 ml
oleju rzepakowego2 łyżeczki
zapachu rumowego375 g
mąki pszennej tortowej
2 pełne łyżeczki
proszku do pieczenia200 ml przegotowanej zimnej
wody2 łyżki
mąki2 łyżki
kakaoSposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Całe
jajka utrzeć z
cukrem na puch, dodać
oliwę i zapach.

Dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Dodać 1 szklankę
wody i wymieszać na gładką masę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki
mąki a do drugiej 2 łyżki
kakao.

Dobrze wymieszać.

Wylewać kolejno po dwie łyżki białego ciasta i dwie
kakaowego na wyłożoną papierem blachę.


Piec około 45 minut. Jeść po ostudzeniu.

Smacznego!