Wykonanie
Poziom trudnościFaszerowane, zapiekane
pieczarki to elegancka i smaczna przekąska. Można je przygotować jako przystawkę lub jako lekką kolację. Najlepsze do tego są
pieczarki portobello, czyli duże, dojrzałe, brązowe
pieczarki. Portobello mają bardziej intensywny smak niż jej mniejsze koleżanki, świetnie nadają się do grillowania, faszerowania i pieczenia.Porcja dla 3-6 osóbSkładniki:6
pieczarek portobello100 g
wędzonego boczku250 g świeżych liści
szpinaku2 ząbki
czosnku250 g
sera fetasól i
pieprz do smaku200 g
startego sera cheddarSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do 180°C (termoobieg z górnym grillem).
Pieczarki oczyścić (lepiej ich nie myć, bo
pieczarka niepotrzebnie nasiąka
wodą).
Szpinak przepłukać, z dużych liści usunąć twarde łodygi. Ugotować w osolonym wrzątku ok. 4 min. Szybko odcedzić i przepłukać w zimnej wodzie, przełożyć na sitko i mocno odcisnąć. Patelnię rozgrzać, podsmażyć pokrojony w drobną kostkę
boczek. Wrzucić
szpinak, posolić, popieprzyć, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek. Chwilę podsmażyć, wyłączyć kuchenkę. Teraz dodać pokrojony w kostkę
ser feta.
Pieczarki ułożyć na blasze do pieczenia, kapeluszami do dołu. Wypełnić
pieczarki szpinakowym farszem na wierzch posypać
cheddarem i wstawić na ok. 10 minut do piekarnika (na środkową półkę). Podawać na gorąco.

Smacznego!