ßßß Cookit - przepis na Faszerowane, zapiekane pieczarki

Faszerowane, zapiekane pieczarki

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Faszerowane, zapiekane pieczarki to elegancka i smaczna przekąska. Można je przygotować jako przystawkę lub jako lekką kolację. Najlepsze do tego są pieczarki portobello, czyli duże, dojrzałe, brązowe pieczarki. Portobello mają bardziej intensywny smak niż jej mniejsze koleżanki, świetnie nadają się do grillowania, faszerowania i pieczenia.
Porcja dla 3-6 osób
Składniki:
6 pieczarek portobello
100 g wędzonego boczku
250 g świeżych liści szpinaku
2 ząbki czosnku
250 g sera feta
sól i pieprz do smaku
200 g startego sera cheddar
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180°C (termoobieg z górnym grillem). Pieczarki oczyścić (lepiej ich nie myć, bo pieczarka niepotrzebnie nasiąka wodą). Szpinak przepłukać, z dużych liści usunąć twarde łodygi. Ugotować w osolonym wrzątku ok. 4 min. Szybko odcedzić i przepłukać w zimnej wodzie, przełożyć na sitko i mocno odcisnąć. Patelnię rozgrzać, podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek. Wrzucić szpinak, posolić, popieprzyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć, wyłączyć kuchenkę. Teraz dodać pokrojony w kostkę ser feta. Pieczarki ułożyć na blasze do pieczenia, kapeluszami do dołu. Wypełnić pieczarki szpinakowym farszem na wierzch posypać cheddarem i wstawić na ok. 10 minut do piekarnika (na środkową półkę). Podawać na gorąco.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/02/faszerowane-zapiekane-pieczarki