Wykonanie
Jesień pełną parą, cieplejsze ubrania wyciągnięte z szafy, a rano trawa już jest mocno wilgotna. Pada deszcz, później jest słońce, blisko mamy wiele lasów, a w nich pachnie
grzybami i jesienią. Piękna
pora roku, bo wszystko robi się kolorowe, ale jednocześnie smutna, gdyż słońca coraz mniej, a chmur i deszczu coraz więcej. Dzieci już nie mogą beztrosko biegać po placu zabaw od rana do nocy, szkoła obowiązki. Pamiętam jak jeździłam do szkoły codziennie rano właśnie jesienią to zachwycałam się z Mamą pięknym złocistym lasem, a mi z jesienią kojarzą się
śliwki, które kiedyś potrafiłam jeść tylko w postaci nieprzetworzonej, a teraz uwielbiam zapach ciasta ze
śliwkami, zapach jesieni, ten zapach sprawia, że odpoczywam i cieszę się tym co jest. Doceniam chłodne wieczory, kubek
kawy zbożowej i kawałek placek ze
śliwkami, pachnącego
wanilią i
cynamonem.

Składniki:– 0,5 kg
śliwek;– 250 g
mąki;– pół szklanki
mleka;– 100 g miękkiego
masła;– 100 g
cukru;– 2
jajka;– 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia;– 1 łyżka
cukru wanilinowego, 1 łyżeczka
cynamonuWykonanie:
Masło utrzeć z
cukrem na puch. Kolejno dodawać
jajka oraz stopniowo dodawać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać
mleko cały czas miksując.Formę o wymiarach 25×25 cm natłuścić i wysypać
bułką tartą. Wyłożyć ciasto, na wierzchu ułożyć wypestkowane
śliwki. Oprószyć
cukrem wanilinowym i
cynamonem. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 35 minut.Smacznego