Wykonanie
Oto kolejny dowód na to, że
ciasta drożdżowe wychodzą mi tylko wtedy, gdy używam
drożdży suszonych.Tym razem postanowiłam wypróbować ten przepis .

Składniki na dwie długie foremki:0,5 kg
mąki pszennej150 g
cukrujajkoopakowanie
drożdży suszonych200 g
margaryny300 ml
mleka+ 4
brzoskwinie i 50 g
borówek amerykańskich1. Rozpuścić
margarynę, ostudzić do temperatury ok. 30 stopni, podgrzać
mleko do tej samej temperatury.2. Wymieszać składniki suche:
mąkę,
cukier i
drożdże.3. Połączyć składniki suche z
jajkiem i
mlekiem. Wyrabiać ciasto.4. Na samym końcu wyrabiania dodawać stopniowo
margarynę.5. Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na dwie części, formujemy z nich wałeczki i układamy w uprzednio wysmarowanych
margaryną formach. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.6. Na wierzch ciasta wykładamy kawałki
brzoskwiń i
borówki.7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100°C na ok. 30 minut – zostawiamy uchylone drzwiczki, ciasto będzie dzięki temu ładnie rosnąć.8. Zamykamy drzwiczki, zwiększamy temperaturę do 180 °C i pieczemy ok. 40 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem).9. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 10 minut i wyjmujemy z foremek na kratkę.