ßßß
Składniki na dwie długie foremki:0,5 kg mąki pszennej150 g cukrujajkoopakowanie drożdży suszonych200 g margaryny300 ml mleka+ 4 brzoskwinie i 50 g borówek amerykańskich1. Rozpuścić margarynę, ostudzić do temperatury ok. 30 stopni, podgrzać mleko do tej samej temperatury.2. Wymieszać składniki suche: mąkę, cukier i drożdże.3. Połączyć składniki suche z jajkiem i mlekiem. Wyrabiać ciasto.4. Na samym końcu wyrabiania dodawać stopniowo margarynę.5. Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na dwie części, formujemy z nich wałeczki i układamy w uprzednio wysmarowanych margaryną formach. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.6. Na wierzch ciasta wykładamy kawałki brzoskwiń i borówki.7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100°C na ok. 30 minut – zostawiamy uchylone drzwiczki, ciasto będzie dzięki temu ładnie rosnąć.8. Zamykamy drzwiczki, zwiększamy temperaturę do 180 °C i pieczemy ok. 40 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem).9. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 10 minut i wyjmujemy z foremek na kratkę.