Wykonanie
Cisto
drożdżowe:1 szklanka
mleka1 szklanka
cukru3/4 kostki
masła4
jajka50 g świeżych
drożdży 3,5 szklanki szklanki
mąki pszennej tortowejKruszonka:100 g
cukru100 g
masła180 g
mąki pszennejdodatkowo:8
brzoskwińDrożdże kruszymy, zasypujemy 1 łyżką
cukru -czekamy, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy 4 letniego
mleka i
Mąki tyle aby uzyskać konsystencje gęstej
śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy studzimy. Do misy wsypujemy
mąkę cukier, resztę
mleka, wbijamy
jajka i dodajemy podrośnięty rozczyn, wszystko wyrabiamy długo i dokładnie ( ja przy pomocy miksera z Hakiem wyrabiam ciasto 8 minut) Pod koniec wlewamy roztopione
masło i ponownie wyrabiamy, aż tłuszcz połączy się z
ciastem.. Gotowe odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.Blaszkę dużą ( ja używam tej z piekarnika) smarujemy tłuszczem i wysypujemy
bułką tartą. Wyrośnięte ciasto delikatnie wałkujemy na podsypanej
mąką stolnicy na placek i wykładamy na blaszkę, na wierzch układamy pokrojone na grube plasterki
brzoskwinie. Przygotowujemy kruszonkę. Łączymy
cukier mąke i
masło (najlepiej palcami) i posypujemy wierzch placka. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok 40 min.