ßßß Cookit - przepis na Placek drożdżowy z brzoskwiniami i kruszonką

Placek drożdżowy z brzoskwiniami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Cisto drożdżowe:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
3/4 kostki masła
4 jajka
50 g świeżych drożdży 3,5 szklanki szklanki mąki pszennej tortowej
Kruszonka:
100 g cukru
100 g masła
180 g mąki pszennej
dodatkowo:
8 brzoskwiń
Drożdże kruszymy, zasypujemy 1 łyżką cukru -czekamy, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy 4 letniego mleka i Mąki tyle aby uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.Masło roztapiamy studzimy. Do misy wsypujemy mąkę cukier, resztę mleka, wbijamy jajka i dodajemy podrośnięty rozczyn, wszystko wyrabiamy długo i dokładnie ( ja przy pomocy miksera z Hakiem wyrabiam ciasto 8 minut) Pod koniec wlewamy roztopione masło i ponownie wyrabiamy, aż tłuszcz połączy się z ciastem.. Gotowe odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.
Blaszkę dużą ( ja używam tej z piekarnika) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto delikatnie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek i wykładamy na blaszkę, na wierzch układamy pokrojone na grube plasterki brzoskwinie. Przygotowujemy kruszonkę. Łączymy cukier mąke i masło (najlepiej palcami) i posypujemy wierzch placka. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok 40 min.
Źródło:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/2013/07/placek-drozdzowy-z-brzoskwiniami-i.html