Wykonanie
Moim zdaniem tartaletki to jedne z najładniejszych
ciastek jakie znam. Na ich widok po prostu ślinka mi cieknie :) Jest tyle wariacji na ich temat, że mogą spokojnie konkurować z moimi ukochanymi muffinami :) Dziś przedstawiam Wam bajecznie proste, szybkie w wykonaniu i rewelacyjnie smakujące tartaletki z
budyniem i
brzoskwiniami.

Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1
jajo1/2 szklanki
cukru pudru100g
margaryny1 opakowanie budyniu
śmietankowego1/2 L
mleka2 łyżki
cukrubrzoskwinie w puszcetłuszcz i
mąka do posmarowania foremekWykonanie (na 6 dużych tartaletek o śr. ok. 11cm)
Mąkę,
cukier puder siekamy z
margaryną, dodajemy
jajo i ugniatamy ciasto (jeśli nadal nie "odchodzi" od ręki i jest rzadkie, dosypujemy
mąki). Gdy utworzymy elastyczną i świecącą kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h.W tym czasie można przygotować
budyń wg przepisu na opakowaniu. Następnie po upływie 1h ciasto wyjmujemy i albo wałkujemy je i wycinamy kółka większe niż średnica foremek lub jak ja dzisiaj - wylepiamy
ciastem foremki. Zanim włożymy je do nagrzanego na 200st piekarnika (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu) należy je ponakłuwać widelcem.
Ciastka pieczemy 15-20minut. Do ostudzonych nakładamy chłodny
budyń i układamy kawałki, odsączonych z
syropu brzoskwiń.


Smacznego! :)