ßßß
Składniki:2 szklanki mąki pszennej1 jajo1/2 szklanki cukru pudru100g margaryny1 opakowanie budyniu śmietankowego1/2 L mleka2 łyżki cukrubrzoskwinie w puszcetłuszcz i mąka do posmarowania foremekWykonanie (na 6 dużych tartaletek o śr. ok. 11cm)Mąkę, cukier puder siekamy z margaryną, dodajemy jajo i ugniatamy ciasto (jeśli nadal nie "odchodzi" od ręki i jest rzadkie, dosypujemy mąki). Gdy utworzymy elastyczną i świecącą kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h.W tym czasie można przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Następnie po upływie 1h ciasto wyjmujemy i albo wałkujemy je i wycinamy kółka większe niż średnica foremek lub jak ja dzisiaj - wylepiamy ciastem foremki. Zanim włożymy je do nagrzanego na 200st piekarnika (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu) należy je ponakłuwać widelcem. Ciastka pieczemy 15-20minut. Do ostudzonych nakładamy chłodny budyń i układamy kawałki, odsączonych z syropu brzoskwiń.