ßßß
Składniki (na 13 bucht):mąka pszenna 200 g1 paczka drożdży instantmargaryna 50 gmleko 0,5 % 125 mlkasza manna 50 g1 jajo2 łyżki cukruborówka w słoiku 100 gPodgrzej mleko. Z 5 łyżek ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżki mąki i 1 łyżki cukru zrób rozczyn. przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W misce wymieszaj mąkę, 1 łyżkę cukru, kaszę manną, rozpuszczone w rondelku masło, pozostałe mleko oraz jajo i wyrośnięte drożdże. Zagnieć ciasto (trochę klejące) i odstaw przykryte ściereczką do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, .Wyrośnięte ciasto podziel na 13 części. Z każdej części zrób okrągły placuszek, nałóż pół łyżeczki borówki i uformuj w kulkę. Układaj je na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ok. 20 minut.Smacznego !
Wartość Kaloryczna 125 kcal ( 1 buchta )Białko 2,6 gWęglowodany 22 gTłuszcz 3 , 6 g