Wykonanie
Nadeszła. Poświąteczno-sylwestrowa rzeczywistość.Ciężko jest, rutyna kłuje w oczy.Na osłodę takie mięciutkie,
owocowe, ciepłe. Bułeczki .

Składniki (na 13 bucht):
mąka pszenna 200 g1 paczka
drożdży instantmargaryna 50 g
mleko 0,5 % 125 ml
kasza manna 50 g1
jajo2 łyżki
cukruborówka w słoiku 100 gPodgrzej
mleko. Z 5 łyżek ciepłego
mleka,
drożdży, 1 łyżki
mąki i 1 łyżki
cukru zrób rozczyn. przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W misce wymieszaj
mąkę, 1 łyżkę
cukru,
kaszę manną, rozpuszczone w rondelku
masło, pozostałe
mleko oraz
jajo i wyrośnięte
drożdże. Zagnieć ciasto (trochę klejące) i odstaw przykryte ściereczką do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, .Wyrośnięte ciasto podziel na 13 części. Z każdej części zrób okrągły placuszek, nałóż pół łyżeczki
borówki i uformuj w kulkę. Układaj je na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ok. 20 minut.Smacznego !


Wartość Kaloryczna 125 kcal ( 1 buchta )
Białko 2,6 gWęglowodany 22 gTłuszcz 3 , 6 g