ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki choinki

Drożdżówki choinki

nazwa

Wykonanie

Pozostając w konwencji choinkowej przedstawiam, pewnie już dość znany z Moich Wypieków, przepis na drożdżowe bułeczki w kształcie choinek. Lubię je piec, bo robi się je bardzo szybko, a potem można pobawić się dekorując je w dowolny sposób. Ja wycinam 8 choinek z podanych przez autorkę składników i mnie to bardziej odpowiada, bo bułeczki wychodzą mniejsze.
Składniki na 8 sztuk:
150 ml mleka, lekko ciepłego
40 g masła, roztopionego, może być lekko ciepłe
300 g mąki pszennej
7 g drożdzy instant (1 opakowanie)
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru z prawidziwą wanilią
1 białko
Dodatkowo:
roztrzepane jajko do posmarowania
2 opakowania lukru, tym razem użyłam gotowego Dr. Oetkera i tu się świetnie sprawdza
kolorowe posypki
Mleko wymieszać z roztopionym masłem, a mąkę z suchymi drożdżami. Połączyć wszystkie składniki, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm i podzielić na 8 trójkątów. Brzegi trójkątów ponacinać z każdej strony w odległości ok. 1 , 5 cm. Końcówki spłaszczyć lekko palcami i odstawić drożdżówki do napuszenia na 20 minut.
Wyrośnięte choinki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 15 minut w temperaturze 170 ° C. Wystudzić.
Na koniec polukrować i ozdobić posypkami.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2012/12/drozdzowki-choinki.html