Wykonanie

Pozostając w konwencji choinkowej przedstawiam, pewnie już dość znany z Moich Wypieków, przepis na
drożdżowe bułeczki w kształcie choinek. Lubię je piec, bo robi się je bardzo szybko, a
potem można pobawić się dekorując je w dowolny sposób. Ja wycinam 8 choinek z podanych przez autorkę składników i mnie to bardziej odpowiada, bo bułeczki wychodzą mniejsze.Składniki na 8 sztuk:150 ml
mleka, lekko ciepłego40 g
masła, roztopionego, może być lekko ciepłe300 g
mąki pszennej7 g
drożdzy instant (1 opakowanie)2 łyżki
cukru2 łyżeczki
cukru z prawidziwą
wanilią1
białkoDodatkowo:roztrzepane
jajko do posmarowania2 opakowania lukru, tym razem użyłam gotowego Dr. Oetkera i tu się świetnie sprawdzakolorowe posypki
Mleko wymieszać z roztopionym
masłem, a
mąkę z suchymi
drożdżami. Połączyć wszystkie składniki, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm i podzielić na 8 trójkątów. Brzegi trójkątów ponacinać z każdej strony w odległości ok. 1 , 5 cm. Końcówki spłaszczyć lekko palcami i odstawić drożdżówki do napuszenia na 20 minut.Wyrośnięte choinki posmarować roztrzepanym
jajkiem i piec 15 minut w temperaturze 170 ° C. Wystudzić.Na koniec polukrować i ozdobić posypkami.Życzę smacznego!


