Wykonanie
Szarlotka to znany temat i przeważnie bardzo prosty. Zawsze się udaje i po jednym kawałku nie musimy się martwić, że przesadzamy, o ile nie zjemy całego ciasta na raz.
Jabłka nie są bardzo słodkie, a
czekolada dodaje niecodziennego smaku. Jest
jabłkowo -
cynamonowo, bezglutenowo, bezmlecznie i pysznie. Pracy jest mało, a smakołyku wystarczy dla wielu gości.

Składniki (na formę o przekroju 25-30 cm)1 szklanka
mąki kokosowej3
jaja¼ szklanki rozpuszczonego
oleju kokosowego2 duże dojrzałe
banany2- 3 łyżki
miodu lub zmiksowanych
daktyliNadzienie5 dużych
jabłek np. szara reneta2-3 łyżki
miodu lub nierafinowanego
cukru,
ksylitolucynamon0,5 tabliczki
gorzkiej czekolady (u mnie 85 %
kakao)



Przygotowanie
Jabłka obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Wymieszać z
miodem i
cynamonem.
Czekoladę grubo posiekać nożem.
Banany zmiksować z
jajami i
miodem. Dodać
olej kokosowy i cały czas mieszając, powoli wsypywać
mąkę kokosową. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno
mieć lepką konsystencję, podobną do gęstego puree ziemniaczanego. Wyłożyć ciasto do formy i ugnieść łyżką lub dłonią równą warstwę. Wyłożyć
jabłka i również je lekko "ugnieść", aby ładnie się zapiekły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚ C na środkowa półkę i piec przez około 35 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik i posypać wierzch szarlotki grubo posiekaną
czekoladą. Zapiekać w tej samej temperaturze jeszcze 10-15 minut, aż
czekolada się lekko rozpuści.