ßßß Cookit - przepis na Salatka makaronowa z fetą, avocado i ciecierzycą

Salatka makaronowa z fetą, avocado i ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie guacamole, spodoba się Wam również ta sałatka, w której avocado z wyrazistą nutą limonki zostało połączone z serem feta i zdrową ciecierzycą. Całość dopełnia makaron, dzięki czemu sałatka jest bardzo pożywna, lecz jednocześnie nie za ciężka. Polecam!
Proporcje są w zasadzie dowolne, przykładowo:
ok. 250 g makaronu typu penne (rurki)
1 puszka ciecierzycy - odsączonej z zalewy, opłukanej na sicie pod bieżącą wodą
ok. 150g sera typu feta - pokrojonego w kostkę
1 avocado
sok z limonki
2 łyżki siekanej natki pietruszki
świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki.
2. Avocado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i obieramy ze skórki- z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. Następnie kroimy je w kostkę. Pokrojone avocado od razu skrapiamy sokiem z limonki, by nie ciemniało, oraz mieszamy.
Ugotowany makaron mieszamy z ciecierzycą, avocado i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem. Następnie dodajemy fetę i delikatnie mieszamy. Sałatkę próbujemy i doprawiamy dodatkowym sokiem z limonki, by miała intensywny cytrusowy smak.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/03/Salatka-makaronowa-z-feta-avocado-i-ciecierzyca.html