Wykonanie
Jeśli lubicie guacamole, spodoba się Wam również ta
sałatka, w której
avocado z wyrazistą nutą
limonki zostało połączone z
serem feta i zdrową
ciecierzycą. Całość dopełnia
makaron, dzięki
czemu sałatka jest bardzo pożywna, lecz jednocześnie nie za ciężka. Polecam!
Proporcje są w zasadzie dowolne, przykładowo:ok. 250 g
makaronu typu penne (rurki)1 puszka
ciecierzycy - odsączonej z zalewy, opłukanej na sicie pod bieżącą
wodąok. 150g
sera typu
feta - pokrojonego w kostkę1
avocadosok z limonki2 łyżki siekanej
natki pietruszkiświeżo mielony
czarny pieprz - do smaku1.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki.2.
Avocado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i obieramy ze skórki- z dojrzałego
owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia
owocu. Następnie kroimy je w kostkę. Pokrojone
avocado od razu skrapiamy
sokiem z limonki, by nie ciemniało, oraz mieszamy.Ugotowany
makaron mieszamy z
ciecierzycą,
avocado i
natką pietruszki. Doprawiamy do smaku
pieprzem. Następnie dodajemy
fetę i delikatnie mieszamy.
Sałatkę próbujemy i doprawiamy dodatkowym
sokiem z limonki, by miała intensywny
cytrusowy smak.