Wykonanie
Dzisiaj szybki i prosty przepis z użyciem tylko pięciu składników. Czyli pyszny
makaron (u mnie moje ulubione pełnoziarniste kokardki) z
serem gorgonzola,
szpinakiem i
pistacjami znaleziony w świetnej książce Nigelli Lawson "Nigellissima" . Sos z
sera pleśniowego przygotowuje się błyskawicznie. Jest wyjątkowo kremowy i wyrazisty, doskonale pasuje do
szpinaku. Uzupełniony
czarnym pieprzem i
pistacjami staje się jeszcze lepszy. To chyba dlatego Nigella dla dwóch osób proponuje porcję o wiele większą, bo aż z 250g
makaronu;) Ja proporcjonalnie zmniejszyłam ilość składników, otrzymując i tak całkiem konkretne danie. Polecam!
Makaron z gorgonzolą,
szpinakiem i
pistacjami- 150g pełnoziarnistego
makaronu kokardki- 75g
sera gorgonzola piccante- 60g młodego
szpinaku- świeżo mielony
czarny pieprz- 2 łyżki posiekanych
pistacji1)
Makaron ugotować al dente .2) Przy odcedzaniu zachować trochę
wody z gotowania.3) Przełożyć
makaron z powrotem do garnka.4) Dodać dwie łyżki zachowanej
wody, pokruszony
ser i
szpinak.5) Doprawić sporą ilością
pieprzu, przykryć garnek i ustawić na kuchence ze zgaszonym palnikiem na 2 minuty.6) Dodać ok. 4 łyżek
wody i wymieszać, by powstał lekki sos.7) Wmieszać 2/3
pistacji, a resztą posypać danie już na talerzu.Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 450 kcal