ßßß Cookit - przepis na Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Kremowy, aksamitny, gęsty, ale o piankowej strukturze – to perfekcyjny mus czekoladowy, który rozpływa się w ustach! Idealny na Dzień Czekolady 12 kwietnia. Albo jako deser na romantyczną kolację. Lub zwieńczenie przyjęcia, bowiem, możecie przygotować go wcześniej i może spokojnie czekać w lodówce – wręcz powinien być mocno schłodzony.
Porcje są niewielkie – idealnie do kieliszka na martini. Ale uwierzcie, że więcej nie będziecie w stanie zjeść na raz – mus jest tak treściwy i sycący ;)
Jest to deser z surowych jajek, więc nie dla kobiet w ciąży, czy dzieci. Natomiast, moim zdaniem, pozostałe osoby nie mają się absolutnie czego obawiać, jeśli użyją świeżych jajek z pewnego źródła, następnie umyją jajka w antybakteryjnym detergencie i sparzą krótko skorupki. Jednak to kwestia Waszego wyboru. Wiem, że wiele osób ma obawy przed jedzeniem surowych jajek, ale wtedy nie ma po prostu alternatywy dla tego deseru (tak jak w przypadku oryginalnego włoskiego Tiramisu, wielu innych deserów, sosów, majonezu, czy Carbonary, gdzie również używamy surowych jajek).
Mus czekoladowy
porcje dla 2 osób
Składniki
50 g czekolady mlecznej
40 g czekolady gorzkiej 70%
2 żółtka z dużych jajek
3 łyżki drobnego cukru
1 białko z dużego jajka
1 łyżka drobnego cukru
do dekoracji
ok. 30 g czekolady mlecznej
Wykonanie
jajka powinny być w temperaturze pokojowej lub chociaż nieco ogrzane, po przechowywaniu w lodówce
czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odsyłam do instrukcji na temat roztapiania czekolady w kąpieli. Roztopione i wymieszane czekolady odstawić, by nieco przestygły, ale nie całkowicie
skorupki jajek umyć antybakteryjnym detergentem i obficie spłukać wodą, a następnie wyparzyć krótko wrzątkiem. Żółtka starannie oddzielić od białek
żółtka ubić z 3 łyżkami cukru, za pomocą miksera, na puszystą, jasną masę. Trwa to kilka minut w czystej misce, czystym mikserem, ubić białko na sztywno, pod koniec dodając cukier, który usztywni pianę – na koniec ma być gładka, lśniąca i sztywna
do żółtek wlać roztopioną czekoladę i rozmieszać krótko na niskich obrotach miksera – zależnie jaką temperaturę miały jajka, to masa może bardziej zgęstnieć i może być trochę trudno ją rozmieszać, ale nie obawiajcie się – to chwilowe
do masy czekoladowo-żółtkowej dodać trochę piany z białek (1 łyżeczkę, w razie potrzeby 1 łyżkę) i rozmieszać za pomocą łyżki – to pomoże nam rozmieszać masę, by znów była „miękka”. Następnie, już bardzo delikatnie, dodać resztę piany i połączyć ją z masą, delikatnie mieszając okrężnym ruchem, zbierając masę z dna miski i łącząc z pianą – chodzi o to, by jak najszybciej i jak najdelikatniej połączyć pianę z masą, tak by białko nie opadło, a mus nie stracił puszystości
połączony mus rozlać do kieliszków i wsadzić do lodówki na kilka godzin – minimum na 4 godziny, a można na całą noc
przed podaniem posypać porcje, startą na dużych oczkach lub za pomocą skrobaczki, czekoladą
Przepis własny.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Pieczona dynia Hokkaido
Bigos
Caprese
Bułki hamburgerowe
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/mus-czekoladowy