Wykonanie
Kiedy nie mamy pomysłu, czasu ani specjalnie pieniędzy na drobną wytrawną przekąskę do
herbaty – jak ktoś na nią niespodziewanie wpadnie – lub
piwa, idealnym ratunkiem będą paluchy z
ciasta francuskiego z
ziołami i
serem. Poniżej przedstawiam swój na nie pomysł, bo ciężko go nazwać przepisem. Jest banalnie prosty, a efekt potrafi zachwycić. Można wypróbować paluchy w przeróżnych wariantach: np. z
parmezanem,
cheddarem,
pleśniowym serem lub ich
miksem, jak również z
czarnuszką,
oregano,
bazylią,
lubczykiem albo czymkolwiek, co nam sprawi przyjemność!;)SKŁADNIKI:– opakowanie
ciasta francuskiego (tanie i dobre dostaniemy TUTAJ)– ok. 10 dag
startego sera gouda (lub jakiegokolwiek, ulubionego przez nas)–
przyprawa do kuchni włoskiej Knorra (lub jakiekolwiek ulubione przez nas
zioła)PRZYGOTOWANIE:Ciasto (bez wałkowania) pokroić w długie pasy o szerokości ok. 3 cm. Posypać każdy pas tartym
serem i zawinąć w rulonik. Skręcić go w kilku miejscach, żeby się lepiej trzymał i posypać z obu stron przyprawą/ziołami. Przekroić wszystkie paluchy na pół w poprzek, a
potem włożyć do nagrzanego piekarnika lub garnka do pieczenia. Piec z obu stron do zarumienienia się ciasta (czyli ok. 5 – 8 minut). Wyłożyć na ręcznik papierowy i odczekać do całkowitego wystygnięcia!;)