Wykonanie
Uwielbiam domowe , ziemniaczane kopytka , starając się odżywiać zdrowo postanowiła je ” odchodzić”. Do ciasta dodałam
młode , świeże liście
szpinaku i ugotowałam na parze. Wyszły bardzo smaczne i delikatne.Do przygotowania kopytek użyłam
mąki tortowej pszennej firmy Młynomag .

Składniki:0,5 kg ugotowanych
ziemniaków1
jajko3/4 szklanki
mąki pszennej ( tortowej)2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 garść
młodych liści
szpinakuparę gałązek
kopruPrzygotowanie:
Ziemniaki dokładnie ugniatamy lub przepuszczamy przez praskę.
Szpinak oraz
koper myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym , kroimy drobno.Do
ziemniaków dodajemy
mąki ,
jajko oraz
szpinak.Wyrabiamy jednolite ,odchodzące od dłoni ziemniaczane ciasto .(W razie gdyby było za rzadkie dosypujemy
mąki ponieważ dużo zależy od gatunku
ziemniaków)Z ciasta formujemy wałeczki a następnie kroimy małe , ukośne kopytka.Układamy obok siebie w naczyniu do gotowania na parze.Gotujemy ok 5 min .Podajemy same lub polane stopionym
masłem.

Smacznego