ßßß Cookit - przepis na Kopytka ze szpinakiem gotowane na parze

Kopytka ze szpinakiem gotowane na parze

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam domowe , ziemniaczane kopytka , starając się odżywiać zdrowo postanowiła je ” odchodzić”. Do ciasta dodałam młode , świeże liście szpinaku i ugotowałam na parze. Wyszły bardzo smaczne i delikatne.
Do przygotowania kopytek użyłam mąki tortowej pszennej firmy Młynomag .
Składniki:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
3/4 szklanki mąki pszennej ( tortowej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 garść młodych liści szpinaku
parę gałązek kopru
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie ugniatamy lub przepuszczamy przez praskę.
Szpinak oraz koper myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym , kroimy drobno.
Do ziemniaków dodajemy mąki , jajko oraz szpinak.
Wyrabiamy jednolite ,odchodzące od dłoni ziemniaczane ciasto .
(W razie gdyby było za rzadkie dosypujemy mąki ponieważ dużo zależy od gatunku ziemniaków)
Z ciasta formujemy wałeczki a następnie kroimy małe , ukośne kopytka.
Układamy obok siebie w naczyniu do gotowania na parze.
Gotujemy ok 5 min .
Podajemy same lub polane stopionym masłem.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/kopytka-ze-szpinakiem-gotowane-na-parze