Wykonanie

Uwielbiam te włoskie kluseczki, a najbardziej smakują mi z pysznym sosikiem. Tym razem do kluseczek dodałam
szpinak.Składniki:- 1 opakowanie (450g) rozdrobnionego
szpinaku- 1 kg
ziemniaków- 1-2 łyżki roztopionego
masła-1
jajko- około 2 szklanki
mąki pszennejZiemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić, obrać, przecisnąć przez praskę.
Szpinak przełożyć na patelnię i podgrzewać tak długo, aby odparowała większość płynu. Następnie przełożyć na sito i ostudzić.

Po ostudzeniu dodać do
ziemniaków wraz z
jajkiem, stopionym
masłem i
mąką i wyrobić na masę.

Z masy odrywać mniejsze kawałki, formować wałeczki i nożem kroić równe kluseczki.



Aby kluseczki wyglądały jeszcze ładniej można odbić wzorek z ząbków widelca. Gnocchi ugotować w wodzie z dodatkiem
soli i
oliwy z oliwek. Ugotowane podawać z sosem lub gulaszem.
