ßßß Cookit - przepis na SZPINAKOWE GNOCCHI

SZPINAKOWE GNOCCHI

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam te włoskie kluseczki, a najbardziej smakują mi z pysznym sosikiem. Tym razem do kluseczek dodałam szpinak.
Składniki:
- 1 opakowanie (450g) rozdrobnionego szpinaku
- 1 kg ziemniaków
- 1-2 łyżki roztopionego masła
-1 jajko
- około 2 szklanki mąki pszennej
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić, obrać, przecisnąć przez praskę. Szpinak przełożyć na patelnię i podgrzewać tak długo, aby odparowała większość płynu. Następnie przełożyć na sito i ostudzić.
Po ostudzeniu dodać do ziemniaków wraz z jajkiem, stopionym masłem i mąką i wyrobić na masę.
Z masy odrywać mniejsze kawałki, formować wałeczki i nożem kroić równe kluseczki.
Aby kluseczki wyglądały jeszcze ładniej można odbić wzorek z ząbków widelca. Gnocchi ugotować w wodzie z dodatkiem soli i oliwy z oliwek. Ugotowane podawać z sosem lub gulaszem.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2013/09/SZPINAKOWE-GNOCCHI.html