Wykonanie
Nie przepadam za szarlotkami, jeżeli już ktoś
zrobi kawałek zjem nie więcej. Ta szarlotka to istna Bomba! Idealne ciasto kruche którego nie trzeba długo zagniatać, ponieważ proporcje są perfekcyjne,
jabłka z kawałkami chrupiących
orzechów i
cynamon = połączenie idealne do tego chrupiąca z wierzchu i delikatna w środku
beza uwieńczona kroplami rosy! Istna poezja! Piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm, 45 minut w 170 stopniach.

Składniki na ciasto1,5 szklanki
mąki0,5 kostki
margaryny3 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
żółtka na
bezę3
białkaszczypta
soli0,5 szklanki
cukru na
jabłkaokoło 1 kg
jabłekduża garść
orzechów włoskichsok z cytrynycukier do smakułyżka
bułki tartejWykonanie:Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować je i wyłożyć nim dno i boki tortownicy(wcześniej spód wyłożyć papierem do pieczenia), podpiec chwilę w piekarniku na złoty kolor w 180 stopniach, wyjąć z piekarnika i wysypać na nie
bułkę tartą.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dokładnie wycisnąć sok, skropić
sokiem z cytryny.
Orzechy pokroić na kawałki, wymieszać je
jabłkami doprawiając
cukrem, następnie wyłożyć je na ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę z
solą i
cukrem, przykryć nimi
jabłka, wszystko razem upiec.