Wykonanie
Składniki(na 2 porcje – 20 placków) na placki:- 2
marchewki (ok. 210g),- mała
cukinia (ok. 225g),- 2
ziemniaki (ok. 140g),-
cebula (ok. 70g),-
jajko (ok. 60g),- 2 łyżki
mąki pełnoziarnistej (ok. 30g), na sos:- opakowanie
jogurtu naturalnego (ok. 180g),- ząbek
czosnku,-
sok z cytryny.Sposób przygotowania1. Obieramy
ziemniaki i
marchewkę.2. Trzemy na tarce o średnich oczkach
marchewki,
ziemniaki,
cukinię i
cebulę.3. Do masy dodajemy
jajko i
mąkę.4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy
olejem rzepakowym.5. Formujemy placki i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30 min.6. Przygotowujemy
sos czosnkowy: mieszamy
jogurt z wyciśniętym przez praskę
czosnkiem i
sokiem z cytryny.7. Placki podajemy z
sosem czosnkowym.

Placki są bogate w:- błonnik pokarmowy, który
daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit,- β-karoten (pochodzący z
marchewki i
cukini), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 453 gEnergia: 244 , 9 kcal
Białko: 13,2 gTłuszcze: 5 , 0 gWęglowodany: 43 , 7 gBłonnik pokarmowy : 8 , 6 gSmacznego i zdrowegoTrójko lorowa Tęcza