Wykonanie

Będąc razem z R. i młodszym bratem w lutym u starszego brata na urodzinach jego i bratowej, miałam okazję posmakować takich malutkich
ziemniaków w mundurkach, wszystkie mniej więcej takiej samej wielkości. Pomagając bratu w kuchni dowiedziałam się, że zrobił je w mikrofalówce, w foliowym opakowaniu, w którym je kupił. Były świetne :D Odnalazłam takie w Piotrze i Pawle i upiekłam razem z innymi warzywami. A przygotowałam je tak jak tu:


Składniki:paczuszka
ziemniaków (w Piotrze i Pawle nazywają się "potatki")1-2
cukiniekilka
marchewek2-3
cebuleodrobina
oliwyzioła prowansalskieNagrzać piekarnik do 200 st.
Ziemniaki i
marchewki ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości.
Cukinie pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pokroić
cebule w kawałki i ułożyć "rozwarstwiając" na
cukinii. Obok ułożyć ziemniaczki i
marchewki (ja zrobiłam to na dwóch blaszkach). Skropić
oliwą, posolić i posypać
ziołami. Piec do miękkości i zrumienienia.Uwielbiam warzywa w tym wydaniu razem z
sosem czosnkowym - takim jak do pieczonych
ziemniaków c:enjoy c: