Wykonanie
Sos pesto robię często w przeróżnych wydaniach. Dziś będzie na bazie
selera naciowego ;) - nie dość że smaczne i zdrowe, to jeszcze błyskawiczne w przygotowaniu. Idealnie komponuje się z gotowanym, a później obsmażanym
mięsem z kaczki, które wykorzystałam jako dodatek do
makaronu.Pesto z
selera naciowego:· 6
łodyg selera naciowego· 2 garście
rukoli· pół łyżeczki
soli· 1/4 łyżeczki
pieprzy· łyżka
miodu· 2 łyżki
octu balsamicznego· 2 garście uprażonych pestek dyni· ząbek
czosnku· 50 g
żółtego sera wędzonego·
olej - polecam
spod suszonych pomidorów· 2 łyżki
oleju z pestek dyniDo blendera wrzucamy lekko posiekane
łodygi selera,
rukolę, pestki słonecznika/orzeszki,
olej z pestek dyni i
czosnek. Całość dokładnie blendujemy dolewając stopniowo
olej do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki
żółty ser,
sól,
pieprz,
ocet balsamiczny oraz
miód. Ponownie dokładnie blendujemy.· 500 g
makaronu pełnoziarnistego spaghetti· ok. 400 g gotowanego
mięsa obranego z kości- u mnie z rosołu z
kaczki· 2 średnie
cebule· kilka łyżek pesto z
selera naciowego· wędzony
twaróg solankowy·
olej rzepakowyCebule kroimy w drobną kostkę i złocimy na
oleju rzepakowym. Dodajemy porwane w kawałki
mięso i smażymy, aż kawałki
mięsa się zezłocą.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Do gorącego
makaronu dodajemy obsmażone kawałki
mięsa z
cebulą, dużą porcję pesto i dokładnie mieszamy. Na sam wierzch kruszymy
twaróg, skrapiamy
olejem. Smacznego!