ßßß Cookit - przepis na Pesto z selera naciowego i makaron z mięsem z kaczki

Pesto z selera naciowego i makaron z mięsem z kaczki

nazwa

Wykonanie

Sos pesto robię często w przeróżnych wydaniach. Dziś będzie na bazie selera naciowego ;) - nie dość że smaczne i zdrowe, to jeszcze błyskawiczne w przygotowaniu. Idealnie komponuje się z gotowanym, a później obsmażanym mięsem z kaczki, które wykorzystałam jako dodatek do makaronu.
Pesto z selera naciowego:
· 6 łodyg selera naciowego
· 2 garście rukoli
· pół łyżeczki soli
· 1/4 łyżeczki pieprzy
· łyżka miodu
· 2 łyżki octu balsamicznego
· 2 garście uprażonych pestek dyni
· ząbek czosnku
· 50 g żółtego sera wędzonego
· olej - polecam spod suszonych pomidorów
· 2 łyżki oleju z pestek dyni
Do blendera wrzucamy lekko posiekane łodygi selera, rukolę, pestki słonecznika/orzeszki, olej z pestek dyni i czosnek. Całość dokładnie blendujemy dolewając stopniowo olej do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki żółty ser, sól, pieprz, ocet balsamiczny oraz miód. Ponownie dokładnie blendujemy.
· 500 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
· ok. 400 g gotowanego mięsa obranego z kości- u mnie z rosołu z kaczki
· 2 średnie cebule
· kilka łyżek pesto z selera naciowego
· wędzony twaróg solankowy
· olej rzepakowy
Cebule kroimy w drobną kostkę i złocimy na oleju rzepakowym. Dodajemy porwane w kawałki mięso i smażymy, aż kawałki mięsa się zezłocą.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Do gorącego makaronu dodajemy obsmażone kawałki mięsa z cebulą, dużą porcję pesto i dokładnie mieszamy. Na sam wierzch kruszymy twaróg, skrapiamy olejem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/02/pesto-z-selera-naciowego-i-makaron-z.html