Wykonanie
Aromatyczne, wilgotny i długo świeży.Cóż chcieć więcej?Chyba nic ... bo właśnie taki powinien być idealny piernik. Lubię go nie tylko w Świeta Bożego Narodzenia. Podobnie jak wszelakie babki jest dla mnie idealnym wypiekiem przeznaczonym na "długie leżenie" :))Piekę, część zanoszę do pracy, a pozostałą część mam na 3-4 dni do
kawy. Lubię takie "żelazne" ciasta, których nie musimy zjadać obowiązkowo w 1 dzień, bo
potem tracą zdecydowanie na smaku. I tak jest z piernikiem.Długo świeży, wilgotny, nawet po 3-4 dniach smakuje idealnie. Wielkim łasuchom polecam przełożenie dodatkowo powidłami śliwkowymi.Ja omijam ten etap.
Polewa czekoladowa na pierniku jest dla mnie wystarczająco słodka.

Składniki:1 sz klanka
wody3/4 szklanki
cukru120g
margaryny3 łyżki
kakaoSkładniki zagotować i wystudzić.Następnie dodać:2 szklanki
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
przyprawy do piernika1 łyżeczka
sody oczyszczonej3 łyżki
powideł śliwkowych2 całe
jajkau mnie dodatkowo: 100g
suszonej żurawiny
Wszystkie składniki zmiksować. Dodać
suszoną żurawinę. Wymieszać.Blaszkę natłuścić, obsypać
mąką, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do temp. 180st. Włozyć ciasto i piec ok. 45- 50 minut.Po wystudzEniu polać
polewą czekoladową.
