Wykonanie
Dziś znów mam dla Was sernik, bo tak się jakoś składa, że kocham je w każdej wersji, a ten tu jest po prostu pyszny, delikatny, na kruchym spodzie z soczystymi
brzoskwiniami i do tego
kokosową kruszonką. Klasyka w najlepszym wydaniu. Spróbujcie koniecznie.

Spód:2 szkl.
mąki1/2 szkl.
cukru3/4 kostki
masła lub
margaryny2
jaja2 łyżeczki
proszku do pieczeniaZ podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce około godziny. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miała 23 , 5 x 35 , 5 cm) i podpiekamy na złoty kolor (ok 10-15 minut w 180 st. C)Masa serowa:1 kg
sera5 jaj1/2 szkl.
cukru1/2 szkl.
oleju1
budyń śmietankowy1
cukier waniliowy1 szkl.
mleka1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 puszka
brzoskwiń (w sezonie można śmiało użyć świeżych)
Ser mielimy (jeśli nie używamy gotowego zmielonego). 4
białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka i 1
jajo ucieramy z
cukrem do białości, a następnie mieszamy z
serem. Dodajemy
olej,
budyń,
mąkę ziemniaczaną i
mleko i całość miksujemy do połączenia. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z
białek. Na podpieczonym spodzie układamy równomiernie
brzoskwinie, na nie wylewamy masę
serową, a całość posypujemy
kokosową kruszonką i pieczemy ok godziny w 170 st. CKokosowa kruszonka:200 g. wiórek
kokosowych2 łyżki
cukru2 łyżki
masłaWszystkie składniki mieszamy ze sobą i posypujemy nimi wierzch sernika przed wstawieniem do piekarnika.





