Wykonanie
Ten mazurek piekłam w zeszłym roku przed samymi świętami, więc nie zdążyłam umieścić go na blogu. Już wcześniej też piekłam mazurek
migdałowy ale pod inną postacią, lecz oba te mazurki są rewelacyjne.Jak na mazurek przystało jest słodki i pyszny a do tego mocno
migdałowy.Składniki:ciasto (forma 28x24 cm):300 g
mąki krupczatki70 g
cukru pudru170 g zimnego
masła1
jajkoszczypta
solimasa migdałowa:1 szklanka drobno zmielonych
migdałów⅓ szklanki
cukru pudru100 ml
śmietany 30%do dekoracji:biała i ciemna
czekoladamigdały,
suszona żurawina lub inne
bakalielukier np. zabarwiony barwnikami spożywczymiWykonanie:Przygotować ciasto: do miski przesiać
mąkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.przygotować masę
migdałową:
migdały,
cukier i
śmietanę wymieszać ze sobą na gładką masę.Z ⅓ ciasta uformować cienkie wałki i włożyć je do lodówki. Resztą ciasta wyłożyć wysmarowaną tłuszczem blachę tak żeby brzegi ciasta były wyższe. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 o C przez 15 minut.Na podpieczonym spodzie rozsmarować masę
migdałową a na wierzchu ułożyć wałki z ciasta. Piec w temperaturze 200 o C do momentu aż ciasto się zarumieni przez około 20 minut.Gdy mazurek ostygnie udekorować go.