ßßß
SKŁADNIKI:1 puszka brzoskwiń200 g mąki125 g masła lub margaryny175 g cukru3 jajka1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kakao300 g śmietany kremówki7 płatków żelatyny250 g serka mascarpone250 g serka homogenizowanegoPRZYGOTOWANIE:
Brzoskwinie odcedzamy na durszlaku. Margarynę i 125 g cukru ucieramy na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany.
Na formę od tortownicy - ja zrobiłam w prostokątnej wykładamy połowę masy. Do drugiej części wsypujemy kakao i dodajemy 3 łyżki śmietany.
Na białe ciasto wylewamy ciemne. Kroimy 3 połówki brzoskwiń na kawałki i rozkładamy na cieście. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 30 minut. Po upieczeniu dobrze studzimy.
W dwóch miseczkach z zimną woda namaczamy żelatynę. W pierwszej 3 płatki a w drugiej 4.
Krem: ucieramy 50 g cukru z serkiem homogenizowanym i mascarpone. Dodajemy namoczone 4 płatki żelatyny, dobrze mieszamy. W drugiej misce ubijamy resztę śmietany. Ubitą dodajemy do masy serowej. Na ostudzone ciasto wykładamy krem.
Blenderem miksujemy pozostałe brzoskwinie i dodajemy namoczone 3 płatki żelatyny. Dekorujemy wierzch naszego placka.Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin.
Najlepiej placek przygotować wieczorem i spożywać na drugi dzień.Wtedy jest kruchutki i wspaniałe rozpływa się w ustach. Gorąco polecam.SMACZNEGO !!!