Wykonanie
16 Kwiecień 2016Witam. Dzisiaj polecam przepis na Fale Dunaju w nowej odsłonie. Myślę, że warto przypomnieć przepis, który królował na naszych stołach. Bez tego ciasta nie odbywały się urodziny czy imieniny naszych mam, cioć czy babć. Proponuje troszeczkę inną wersje tego wspaniałego wypieku.

SKŁADNIKI:1 puszka
brzoskwiń200 g
mąki125 g
masła lub
margaryny175 g
cukru3
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
kakao300 g
śmietany kremówki7
płatków żelatyny250 g
serka mascarpone250 g
serka homogenizowanegoPRZYGOTOWANIE:
Brzoskwinie odcedzamy na durszlaku.
Margarynę i 125 g
cukru ucieramy na puch. Następnie dodajemy stopniowo
jajka.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Na koniec dodajemy 2 łyżki
śmietany.

Na formę od tortownicy - ja zrobiłam w prostokątnej wykładamy połowę masy. Do drugiej części wsypujemy
kakao i dodajemy 3 łyżki
śmietany.

Na białe ciasto wylewamy ciemne. Kroimy 3 połówki
brzoskwiń na kawałki i rozkładamy na cieście. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 30 minut. Po upieczeniu dobrze studzimy.

W dwóch miseczkach z zimną
woda namaczamy
żelatynę. W pierwszej 3
płatki a w drugiej 4.

Krem: ucieramy 50 g
cukru z
serkiem homogenizowanym i
mascarpone. Dodajemy namoczone 4
płatki żelatyny, dobrze mieszamy. W drugiej misce ubijamy resztę
śmietany. Ubitą dodajemy do masy serowej. Na ostudzone ciasto wykładamy krem.

Blenderem miksujemy pozostałe
brzoskwinie i dodajemy namoczone 3
płatki żelatyny. Dekorujemy wierzch naszego placka.Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin.

Najlepiej placek przygotować wieczorem i spożywać na drugi dzień.Wtedy jest kruchutki i wspaniałe rozpływa się w ustach. Gorąco polecam.SMACZNEGO !!!