Wykonanie

Jeszcze jeden post dzisiaj, bo muszę hurtowo nadrobić zaległości ;)Pokazywałam Wam już kiedyś ekspresową zupę
fasolową pomidorową oraz podobnie ekspresową
fasolową pomidorową na smak włosk i. Dzisiaj do
grona ekspresowych zup
fasolowych dołączy zupa biała, równie szybka i równie pyszna, jak tamte dwie :)Jak zwykle, przy okazji gotowania
fasoli na "
smalec", gotuję jej podwójną porcję, z czego połowa idzie na obiadową zupę. Czasem
pomidorową, czasem białą, a białą robimy tak:- z
fasoli przeznaczonej na zupę połowę przekładamy do blendera, dolewamy
wody dobrej do picia oraz trochę
oleju, przyprawiamy
solą i
pieprzem, miksujemy,- zmiksowany krem przelewamy do garnka z resztą
fasoli, dodajemy naprawdę konkretną ilość
majeranku, dolewamy
wody do ulubionej gęstości zupy i...- przekładamy na talerz i jemy albo ewentualnie najpierw podgrzewamy do gorącej i jemy.Można doprawić
papryką wędzoną, sypnąć
prażonej cebulki, co kto lubi.Można zagryzać
chlebem ale i bez tego jest gęsta, kremowa i bardzo sycąca.Dla mnie najważniejsze, że szybka, łatwa, smaczna, pożywna, no i... z
fasoli :DSmacznego!