Wykonanie
Filmik z poprzedniego postu rozpoczął
serię przepisów ze starym
chlebem, dlatego ciągniemy dalej ten temat. Może niektórym trudno w to uwierzyć, ale są
kraje, w których
chleb i
ziemniaki używane są jako dodatki do jedzenia, a nie podstawę. Można powiedzieć, że tak jest we Włoszech.Jednym z bardziej znanych toskańskich dań jest ribollita. Nazwa oznacza tyle co ugotowane na nowo, dlatego najlepsza jest podobno dnia następnego. Można zapytać: Włoskie i bez makaronu? Otóż Toskania nie słynie ze spożycia
makaronu, za to zajadają się tam
fasolą.Wieść głosi, że danie to powstało w średniowieczu, kiedy to feudalni toskańscy chłopi wchodzili za pomocą różnych metod w posiadanie resztek
chleba z pańskiego stołu, który następnie mieszali z innymi resztkami.Toskania słynie również z Florencji. Wokół tamtejszych historii urosło wiele legend. Jedna głosi, że gdyby nie słynni mecenasi sztuki Medyceusze, urzędujący tam Leonardo da Vinci miałby problem ze swobodną twórczością i jego wkład w rozwój nauki byłby skutecznie zablokowany przez kościół. Pamiętajmy o Toskanii jak następnym razem pójdziemy do lekarza :) Dzięki nim powstał też jeden ze słynniejszych obrazów świata, zdecydowanie nie warty oglądania na żywo :) Ród Medyceuszy miał również ogromny wkład w gastronomię. Wydał ns świat Katarzynę, która miała wpływ na to jak wygląda teraz kuchnia francuska, ale o tym pisałem już tutaj.Składniki:-
fasola-
kapusta- czerstwy
chleb
Wykonanie:
Fasolę moczymy w wodzie przez kilka godzin.
Kapustę szatkujemy. Gotujemy razem do miękkości w minimalnej ilości
wody. Zagęszczamy czerstwym
chlebem. To niby jest zupa, ale często jest konsystencji dania głównego, tak i ja polecam :)