ßßß Cookit - przepis na Zupa węgierska po mojemu

Zupa węgierska po mojemu

nazwa

Wykonanie

Jeżeli nie macie pomysłu na jutrzejszy obiad to ja mam dla Was pewną propozycję.
Dzisiaj swoim najbliższym zafundowałam pyszne, jednogarnkowe i mega sycące danie. Jego głównym składnikiem jest mięso- dużo mięsa. Danie jest dość ostre ale naprawdę warto je zrobić, w takie chłodne dni jak dzisiejszy jest idealne.
Oryginalny przepis dostałam od znajomej, ponieważ jestem z tych co to mogliby się karmić tylko ziemniakami to i tutaj je dodałam.
Polecam bardzo ;)
Składniki:
2 ogórki szklarniowe
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
4 duże cebule
3 papryki (zielona, czerwona, żółta)
pieprz cayenne
sól
tymianek
3 ząbki czosnku
bulion
mały słoiczek pikantnego ketchupu
5- 6 ziemniaków
łyżka masła do smażenia cebuli
Wykonanie: Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Papryki oczyścić, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać- podsmażyć na łyżce masła. Ogórki i paprykę przełożyć do dużego garnka (w którym będziemy gotować całe danie), dodać bulion i podgrzewać na małym ogniu. Mięso mielone podsmażyć i gotowe przełożyć do garnka. Dodać także cebulę. Całość gotować do czasu, aż warzywa zmiękną a mięso będzie miękkie. Zupę doprawić do smaku pieprzem cayenne, tymiankiem (ja daje dość sporo bo lubimy na ostro) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy całość będzie już gotować dodać cały słoiczek ketchupu i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, gotować do ich miękkości.
Smacznego ;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2016/04/zupa-wegierska-po-mojemu.html