Wykonanie
Chrupiące
migdały, soczyste, kwaśne
owoce i puszyste, wilgotne ciasto. A wszystko to przykryte kruszonką z
płatkami owsianymi. Pyszne ciasto, które przygotujemy w godzinkę.

Składniki:(na formę o wymiarach 25 x 25cm)250g miękkiego
masła150g drobnego
cukru3
jajka200g
mąki pszennej100g
płatków lub słupków
migdałowo-cyt2łyżeczki
proszku do pieczeniałyżka
octu spirytusowego lub
jabłkowegoskórka otarta z jednej niewoskowanej
cytrynyokoło 500g
owoców (najlepiej kwaśnych:
agrest,
wiśnie,
maliny)kruszonka:50
masła45g
cukru100g
płatków owsianychkilka kropli
aromatu waniliowegoSposób przygotowania:Miękkie
masło ucieramy z
cukrem aż powstanie biała, puszysta masa. Stopniowo po jednym dodajemy jaka kontynuując miksowanie.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia,
skórką z cytryny i
migdałami. Po łyżce dodajemy do misy miksera. Na końcu dodajemy łyżkę
octu (nie będzie wyczuwalny w smaku) i miksujemy dokładnie do połączenia składników.
Płatki owsiane mielimy na
mąkę. Łączymy z
masłem,
cukrem i
olejkiem waniliowy. Ugniatamy na kruszonkę.Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarowujemy. Na ciście układamy
owoce świeże, mrożone lub z kompotu a na owocach kruszymy warstwę kruszonki.Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut.Po wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.