ßßß
Cookit - przepis na Muffinki podwójnie czekoladowe
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Muffinki podwójnie czekoladowe
Składniki
Cukier
Cukier puder
Czekolada
Czekolada gorzka
Jajko
Mąka
Mleczna
Mleko
Olej
Proszek do pieczenia
Ser mascarpone
Śmietana kremówka
Woda
Kakao w proszku
Wykonanie
Bardzo
czekoladowe
muffinki z
gorzką czekoladą
i
kakao
są raczej „wytrawne” i mało słodkie. Mocno
czekoladowy
smak przełamany jest
śmietankową
masą z
mascarpone
.
Składniki:(na 18 muffinek)1,5 szklanki
mąki
tortowej3
jajka
2 czubate łyżeczki
kakao w proszku
1/3 szklanki
cukru
0,5 szklanki
oleju
0,5 szklanki
mleka
tłustego150 g
czekolady gorzkiej
lub
mlecznej
wg gustu2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Na krem:200ml
śmietany kremówki
2 łyżeczki
cukru pudru
250g
serka mascarpone
Sposób przygotowania:
Czekoladę
roztapiamy w kąpieli
wodnej
.
Białka
ubijamy na sztywno, nie przerywając ubijania dodajemy po kolei
żółtka
. Przesiewamy
mąki
z
proszkiem do pieczenia
i
kakao
. Po łyżce dodajemy
mąkę
z
proszkiem do pieczenia
a następnie
cukier
,
olej
,
mleko
oraz rozpuszczoną i wystudzoną
czekoladę
. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Foremki do babeczek wypełniamy
ciastem
do 2/3 i pieczemy 18-20 minut w temperaturze 180ºC. Studzimy.Dobrze schłodzona kremówkę ubić z dodatkiem
cukru pudru
. Gdy zaczną powstawać delikatne fale dodajemy stopniowo
mascarpone
ciągle ubijając. Krem nałożyć do szpryce cukierniczej i ozdobić nim wierzch babeczek.
Źródło:
http://pyrynagaz.blogspot.com/2016/01/muffinki-podwojnie-czekoladowe.html
Przepisy powiązane
Ciasto Kinder Pingui
Ciasto Kinder Pingui
Ciasto Kinder Pingui
Ciasto Kinder Pingui
Ciasto Kinder Pingui
Składniki powiązane (0)