ßßß Cookit - przepis na Chleb na drożdżach z oliwkami

Chleb na drożdżach z oliwkami

nazwa

Wykonanie

Oliwki w sałatce - nic dziwnego. Oliwki w chlebie? - rewelacyjny pomysł!
Ostatnio podpatrzyłam u Marder&Marder na stronie chleby.info intrygujący przepis na Chleb pszenny z oliwkami i estragonem . Od razu nabrałam ochoty aby go wypróbować! Jak pomyślałam, tak zrobiłam i teraz cieszę się pysznym pieczywkiem z nietypowym dodatkiem oliwek :)
Z braku kilku składników - no bo po co przeglądać wcześniej szafki dla pewności czy wszystko, co potrzebne, posiadam... - musiałam ich listę lekko zmodyfikować. Najgorsze, że zabrakło mi mąki pszennej i wertowałam wszystkie kąty w poszukiwaniu zamiennika - mąka żytnia musiała tu przyjść na ratunek . Zmniejszyłam też ilość całkowitą składników, żeby zmieścić wypiek w jednej blaszce. Oliwek dodałam dość zamaszyście, bo przemówił do mnie ten smak :)
Składniki na 1 dużą keksówkę - o wymiarach LxWxH 30x10x7 cm :
400 g mąki pszennej - tortowa typ 450
100g mąki żytniej - typ 720
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
25 gramów świeżych drożdży
1 i 1/2 łyżki oliwy
300ml letniej wody
2 łyżeczki suszonego estragonu
50g zielonych oliwek - pokroić w plasterki
Mąki przesiać do dużej miski.
Na środku zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukier i zalać jedną trzecią letniej wody. Wymieszać lekko środek, starając się zbyt dużo nie zagarnąć mąki z brzegów. Całość odstawić, aż zaczyn zacznie rosnąć na ok. 15 minut.
Po tym czasie dodać sól, estragon, oliwę oraz stopniowo wodę i wyrobić - ja do wyrabiania używam miksera z mieszadłami hakowymi . Ciasto powinno być elastyczne i bardzo nieznacznie kleić się do dłoni. Jeśli tak nie jest - jest za suche lub za luźne - można w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki lub dolać trochę wody. Na końcu wgnieść rękoma pokrojone w plasterki oliwki.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie powinno 2-3 razy zwiększyć swoją objętość.
Po tym czasie uderzyć w ciasto 2-3 razy pięścią żeby je odpowietrzyć. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - preferuję ją od bułki tartej, bo sie tak nie przypala. Włożyć do niej ciasto, opruszyć lekko mąką i ponownie zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - aż mniej więcej podwoi swoją objętość .
Chleb piec ok. 35-40 minut w nagrzanym do 200C piekarniku - u mnie 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Czas pieczenia zależy mocno od piekarnika - trzeba obserwować stopień zarumienienia chleba .
Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce.
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/04/chleb-na-drozdzach-z-oliwkami.html