ßßß
Ja w mojej propozycji postawiłam na wersję warzywną . Chciałam przetestować hummus jako główny składnik, w połączeniu z kilkoma, powszechnie dostępnymi w każdej lodówce, dodatkami. A czemu hummus? A bo na zdrowie mi to wyjdzie! :) [źródło: www.portal.abczdrowie.pl ]
Jako że składa się głównie z ciecierzycy, hummus jest doskonałym źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej - a to z kolei przydaje się moim kościom, mięśniom i skórze.Cieciorka polecana jest osobom o podwyższonym poziomie cholesterolu - ja akurat nie mam z nim problemów, ale profilaktycznie nie zaszkodzi.Ciecierzyca zawiera substancje chroniące komórki przed czynnikami rakotwórczymi, czyli poprzez regularne spożywanie wzmacnia barierę ochronna organizmu i pozwala skuteczniej bronić się przed nowotworami.Hummus jest bogaty w błonnik pokarmowy, dzięki któremu układ trawienny lepiej funkcjonuje.Pasta sezamowa jest często składnikiem hummusu, a ziarna sezamu są bogate w zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki którym można zgubić zbędne kilogramy - przyda się na diecie!Pasta sezamowa i cieciorka w hummusie są bogatym źródłem żelaza - anemio żegnaj!Składniki odżywcze znajdujące się w hummusie pomagają regulować i utrzymywać na stałym poziomie cukier we krwi - dla mnie jak znalazł, bo miewam z tym problem!
W chlebaku ostało się jeszcze pieczywo z wczorajszego, własnoręcznego pieczenia - przepis na chleb z kaszą manną wkrótce na blogu.Na to solidne maźnięcie hummusem oliwkowym PRIMAVIKA . Mmmhhhmmm, jaki dobry! Gładki i aksamitny, z kawałkami oliwek w środku, lekko kwaskowaty, z posmakiem sezamowym - zdecydowanie grubsza warstwa gładzi hummusowej kanapce się należy!Konfrontuje podpowiedź kubków smakowych ze składem z etykiety - obecna cieciorka 32% oraz oliwki zielone bez pestek 19%, a także miazga sezamowa i ocet jabłkowy . No proszę, jakie to moje podniebienie mądre :PObracam słoiczkiem naokoło i czytam dalej: bez cukru, bez soi, bez glutenu, produkowany bez użycia substancji konserwujących, barwników, aromatów i glutaminianu monosodowego . Wiem co jem - to lubię!
Wracając do kanapki. Dorzucam kilka plastrów świeżego ogórka oraz kawałki pomidora . Na wierzch trochę szczypiorku . Sól i pieprz do smaku. Wszystko to okraszone kapką oliwy z oliwek - dodatek konieczny, bo z tłuszczem dopiero przyswajają się witaminy.