Wykonanie
Jeszcze przed pójściem spać wrzucam mój
kawowy lód, jutro natomiast będzie koktajl murzynek z tym właśnie
lodem:) Zachęcam do lektury i dobranoc wszystkim.Jako że ubóstwiam przyrządzane na różnoraki sposób
kawy mrożone zapas
lodu kawowego mam zawsze w zamrażalniku, szczególnie teraz gdy na dworze robi się coraz cieplej. Jego plusem jest przede wszystkim to że nie powoduje utraty aromatu i pogorszenia smaku
napoju kawowego. Dodanie do
kawy mrożonej zwykłego
lodu w kostkach rozwadnia
kawę, co powoduje utratę jej walorów
smakowych.Pomysł pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewisz.Składniki10 dag drobno zmielonej
kawy2 szklanki wrzątkumożna również wzbogacić
cukremSposóbWsypaną do dzbanka
kawę zalewamy wrzątkiem, parzymy pod przykryciem 10 minut, filtrujemy lub cedzimy przez gęste sito wyłożone dodatkowo gazą, studzimy, rozlewamy do foremek i zamrażamy.Drugim sprawniejszym sposobem jest użycie zaparzacza :)