ßßß Cookit - przepis na Lód kawowy

Lód kawowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jeszcze przed pójściem spać wrzucam mój kawowy lód, jutro natomiast będzie koktajl murzynek z tym właśnie lodem:) Zachęcam do lektury i dobranoc wszystkim.
Jako że ubóstwiam przyrządzane na różnoraki sposób kawy mrożone zapas lodu kawowego mam zawsze w zamrażalniku, szczególnie teraz gdy na dworze robi się coraz cieplej. Jego plusem jest przede wszystkim to że nie powoduje utraty aromatu i pogorszenia smaku napoju kawowego. Dodanie do kawy mrożonej zwykłego lodu w kostkach rozwadnia kawę, co powoduje utratę jej walorów smakowych.
Pomysł pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewisz.
Składniki
10 dag drobno zmielonej kawy
2 szklanki wrzątku
można również wzbogacić cukrem
Sposób
Wsypaną do dzbanka kawę zalewamy wrzątkiem, parzymy pod przykryciem 10 minut, filtrujemy lub cedzimy przez gęste sito wyłożone dodatkowo gazą, studzimy, rozlewamy do foremek i zamrażamy.
Drugim sprawniejszym sposobem jest użycie zaparzacza :)
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/05/lod-kawowy.html