Wykonanie
To jest mój pierwszy mazurek i muszę przyznać, że wyszedł całkiem ładnie. Mam nadzieję, że jest również smaczny.Jest on całkiem łatwy w przygotowaniu, ale zawiera sporo elementów do zrobienia.Przepis pochodzi z gazety "Pyszne".
Składniki:250g
mąki80 g
cukru (ja dodałam trochę mniej)1
jajko240 g
masła1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cukru wanilinowego (ale ja użyłam
cukru z prawdziwą
wanilią)160g
orzechów włoskich135ml
mleka1 i 1/2 łyżeczki
cukru pudru340g gęstej masy kajmakowej (u mnie o smaku tiramisu)
dżem do posmarowania (ja wybrałam
jagodowo-
jeżynowy)Ciasto
Mąkę,
cukier oraz
cukier waniliowy wymieszać i dodać 80g pokrojonego w kostkę
masła. Całość posiekać do uzyskania drobniutkich grudek. Dodać
jajko oraz
proszek do pieczenia i zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie równomiernie rozłożyć na wyłożonej papierem foremce (ja użyłam foremki aluminiowej). Pieczemy przez 15-20 minut w 180stopniach. Zostawić do ostygnięcia.Masa orzechowa
Orzechy zmielić.
Mleko zagotować z
cukrem pudrem i zalać nim
orzechy. Wymieszać i pozostawić do wystudzenia. W tym czasie
orzechy wchłonął
mleko i powstanie gęsta, orzechowa masa.
Masa kajmakowaResztę
masła ucieramy na puch. Cały czas miksując dodajemy masę kajmakową. Miksujemy do uzyskania gładkiej i puszystej masy.Wystudzone ciasto smarujemy cienko
dżemem i wykładamy zimną masą
orzechową. Wyrównujemy. Na wierzch kładziemy masę kajmakową i również wyrównujemy.Odstawiamy do zastygnięcia.