Wykonanie

Babka trójsmakowa to połączenie
trzech smaków
kakao,
kokosu i
wiśni, babka na
kisielu, babka na
oleju, babka na białkach. Moja powstała w zasadzie przez przypadek, zostały mi świeże
białka po przygotowaniu tatara i szukałam przepisu na jakieś urozmaicone
bezy z dodatkami. A zamiast tego natknęłam się na właśnie tę babkę. W zamierzeniu miała wyjść trójkolorowa ale jak widać u mnie kolory są dwa a trzeci to powiedzmy takie cienie. Ale jej wygląd wcale nie ujmuje jej smaku. Wyszła bardzo smaczna i już rodzinka pragnie powtórki. Polecam :)Składniki ( na keksówkę o wym. 25x12 cm.)- 7
białek- 3
żółtka- 1 i 1/4 szklanki
mąki- 1/2 szklanki
oleju- 3/4 szklanki
cukru ( dałam trochę mniej)- 1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soliDodatki- 1 łyżka
kakao- 2 łyżki
wiórków kokosowych- 1 opakowanie
kisielu ( u mnie
wiśniowy)Dodatkowo-
masło i
bułka tarta do wysmarowania blaszkiWykonanie
Białka ubiłam z połową
cukru i szczyptą
soli na sztywną pianę,
żółtka ubiłam z resztą
cukru, dodając powoli
olej, następnie dodałam ubite
białka, na końcu
mąkę i
proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszałam przy pomocy miksera. Powstałe ciasto podzieliłam na trzy równe części. Do jednej części dodałam
kakao, do drugiej
kokos, a do trzeciej suchy
kisiel wiśniowy. Ciasto przełożyłam na blaszkę (uprzednio wysmarowaną
masłem i wysypaną
bułką tartą) po kolei warstwami najpierw
kakaowa,
potem z
kokosem, na wierzchu z dodatkiem
kisielu. Blaszkę z
ciastem włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 40 minut.Smacznego :)



Źródło WŻ