Wykonanie

Dziś lekko "odchudzona" wersja tego, co wszyscy lubią najbardziej -
makaronu! Na diecie wcale nie trzeba go sobie odmawiać, wystarczy jedynie zaopatrzyć się w
makaron pełnoziarnisty. By zmniejszyć kaloryczność, użyłam chudego
mięsa mielonego i
oleju kokosowego do smażenia, jeśli nie liczycie kalorii, można smażyć na zwykłym
oleju ;) Z podanych składników wychodzą trzy dietetyczne albo dwie duże porcje.Składniki:- 200 - 250 g pełnoziarnistego
makaronu spaghetti- 10 brykietów
mrożonego szpinaku- 150 g
mięsa mielonego- 5 ząbków
czosnku- 1 duża
cebula- 1 - 1,5 łyżeczki
oleju kokosowego-
gałka muszkatołowa-
zioła prowansalskie- mielona,
słodka papryka- szczypta
chilli-
sól,
pieprz
Standardowo wykonanie jest proste i szybkie, a czas oczekiwania na posiłek ogranicza się do ugotowania
makaronu. W tym czasie na patelni ląduje
olej kokosowy i pokrojona w kostkę
cebula, a po chwili przeciśnięty przez praskę
czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy
mięsko i
przyprawy - tradycyjnie
sól i
pieprz, do tego szczypta
ziół prowansalskich dla podkreślenia smaku
mięsa, dość dużo
słodkiej papryki i ostra według uznania, u mnie zawsze jest to dosłownie odrobina, ale jeśli lubicie
bardziej pikantne jedzenie można dodać więcej ;) Gdy
mięso jest usmażone dorzucamy
szpinak - nie musimy go wcześniej rozmrażać, temperatura na patelni
zrobi to za nas. Pozostało dodać
gałkę muszkatołową - też sporo, około łyżeczki, nawet trochę więcej, pamiętajcie, że
szpinak bez gałki nie ma racji bytu, a następnie ewentualnie doprawić całość do smaku wcześniej używanymi
przyprawami.

Na tym etapie nasz
makaron powinien być już gotowy, więc pozostaje nakładać i zajadać :) Przed podaniem warto oprószyć danie
papryką, wspaniale wzbogaca smak :)Smacznego!