ßßß Cookit - przepis na Surówka z białej kapusty, jak u chińczyka

Surówka z białej kapusty, jak u chińczyka

nazwa

Wykonanie

Taką surówkę z kapusty dostajemy w zestawie zamawiając czasami jedzenie u znanego od lat "chińczyka". Jest stałym dodatkiem do wielu serwowanych tam dań a nam bardzo przypadł do gustu jej smak więc postanowiłam odtworzyć ją w domu.
Jestem pewna, że z prawdziwą kuchnią chińską nie ma nic, albo bardzo niewiele, wspólnego, ale jakie to ma znaczenie? Ważne, że nam smakuje i już. Jest łagodna, słodko kwaśna i bardzo chrupiąca. Pyszna. I chociaż dużo częściej robię w domu różne surówki z kapusty kiszonej bo są po prostu zdrowsze to czasami można przecież podać coś innego.
czas przygotowania: 10 min. + czas marynowania
składniki:
500 g białej kapusty
1 średnia marchewka
1 mała cebula
ZALEWA - 50 ml wody
50 ml octu spirytusowego 10%
50 ml oleju rzepakowego
50 g cukru
1/4 łyżeczki soli
Jak zrobić surówkę z kapusty?
Warzywa oczyściłam i obrałam. Kapustę poszatkowałam - ja lubię dość grube kawałki, Wy możecie poszatkować drobniej. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę pokroiłam w bardzo cienkie piórka. Rozdrobnione warzywa wymieszałam z misce.
Wszystkie składniki zalewy umieściłam w rondelku. Zagotowałam mieszając żeby cukier dobrze się rozpuścił. Wrzącym płynem zalałam warzywa. Mieszałam rękami przez kilka chwil, lekko wygniatając.
Surówkę przykryłam i odstawiłam do lodówki na kilka godzin żeby smaki dobrze się przegryzły.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2016/02/surowka-z-bialej-kapusty-jak-u-chinczyka.html