Wykonanie
Taką surówkę z
kapusty dostajemy w zestawie zamawiając czasami jedzenie u znanego od lat "chińczyka". Jest stałym dodatkiem do wielu serwowanych tam dań a nam bardzo przypadł do gustu jej smak więc postanowiłam odtworzyć ją w domu.Jestem pewna, że z prawdziwą kuchnią chińską nie ma nic, albo bardzo niewiele, wspólnego, ale jakie to ma znaczenie? Ważne, że nam smakuje i już. Jest łagodna, słodko kwaśna i bardzo chrupiąca. Pyszna. I chociaż dużo częściej robię w domu różne surówki z
kapusty kiszonej bo są po prostu zdrowsze to czasami można przecież podać coś innego.
czas przygotowania: 10 min. + czas marynowaniaskładniki:500 g
białej kapusty1 średnia
marchewka1 mała
cebulaZALEWA - 50 ml
wody50 ml
octu spirytusowego 10%50 ml
oleju rzepakowego50 g
cukru1/4 łyżeczki
soliJak zrobić surówkę z kapusty?Warzywa oczyściłam i obrałam.
Kapustę poszatkowałam - ja lubię dość grube kawałki, Wy możecie poszatkować drobniej.
Marchewkę starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Cebulę pokroiłam w bardzo cienkie piórka. Rozdrobnione warzywa wymieszałam z misce.Wszystkie składniki zalewy umieściłam w rondelku. Zagotowałam mieszając żeby
cukier dobrze się rozpuścił. Wrzącym płynem zalałam warzywa. Mieszałam rękami przez kilka chwil, lekko wygniatając.Surówkę przykryłam i odstawiłam do lodówki na kilka godzin żeby smaki dobrze się przegryzły.