Wykonanie
J eśli macie w domu niżej wymienione składniki to za godzinę możecie
mieć już swój własny, świeżutki
chleb . Jest niezwykle pachnący, wilgotny w środku a z wierzchu ma chrupiącą skórkę. Doskonale smakuje jeszcze ciepły, z odrobiną
masła. Tak szybko to chyba
chleba jeszcze nie piekłam a ponieważ jest nie tylko łatwy, ale też bardzo smakowity to pewnie
będę robiła go w różnych wersjach
smakowych.Pamiętacie
Chleb maślankowy na drożdżach z
marchewką ? Jest cudowny!Chlebek z tego przepisu wychodzi niewielki, ale nie warto piec takiego większego z pomnożonej ilości składników. Jeśli jest Was w domu dużo i
boicie się, że jeden bocheneczek nie wystarczy to zróbcie 2 lub 3 takie małe - łatwiej zarobić i formować ciasto. Na jednej blasze zmieszczą się nawet 4 małe
chlebki. Nie warto także piec tego
chleba na zapas bo szybko
traci świeżość - najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Następnego dnia to już nie to.Chlebek powstał w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie, ale w stosunku do pierwotnego przepisu poczyniłam wiele zmian.
czas przygotowania: 10 minut + czas pieczeniaskładniki na 1 mały bochenek:270 g
mąki pszennej luksusowej3/4 łyżeczki
soli1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej1/3 łyżeczki
kminku mielonego1 czubata łyżeczka posiekanego świeżego
majeranku1 małe
jabłko4 łyżki
cebulki prażonej250 ml
maślankido posmarowania rąk - 1 łyżka
olejudo oprószenia bochenka - 1 łyżka
mąkiJak zrobić
chleb sodowy z jabłkiem?Rozgrzałam piekarnik do 200 st. C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia.Do miski wsypałam
mąkę,
sól,
sodę i
kminek, wymieszałam.
Majeranek posiekałam,
jabłko obrałam ze skórki, miąższ pokroiłam w kosteczkę.
Majeranek i
jabłko dodałam do sypkich składników i wymieszałam. Wlałam
maślankę i najpierw mieszałam ciasto przez chwilę łyżką a po chwili zagniotłam je ręką. Ponieważ ciasto jest lepkie więc posmarowałam ręce
olejem i natłuszczonymi dłońmi uformowałam okrągły bochenek. Ułożyłam go na blasze, oprószyłam odrobiną
mąki. Wierzch nacięłam
ostrym nożem na krzyż.Po wlaniu
maślanki zachodzi reakcja
między kwaśnym płynem a
sodą oczyszczoną co widać w postaci tworzących się bąbelków w cieście i dlatego wszystkie czynności należy wykonywać szybko bo im szybciej
chleb trafi do gorącego pieca tym lepiej.Blaszkę z
chlebem wstawiłam szybko do pieca.
Chleb piekłam 45 minut. Po upieczeniu przełożyłam na kratkę i zostawiłam do przestudzenia.Źródło inspiracji
Chleb sodowy upiekły także:Dorota - Moje małe czarowanieAneta - Piekielna kuchnia Anety
Nina - Gotuj sam!Bernadetta - Prawo do gotowania z pasjąJustyna - zdjęcie na FBEwa - zdjęcie na FBPati -
Patison w kuchniLidia - zdjęcie na FBMonika - Z chaty na końcu wsiGosia - zdjęcie na FB
Kasia - zdjęcie na FBJoanna - Piekę bo lubięJustyna - Gotowanie i pieczenieBożena - Moje domowe kucharzenieLaura - Cafe BabilonJoanna - Grunt to przepisEwa - W mojej kuchniEwa - Ewa w kuchniEdyta - Pasja smakuDziękuję za wspólne pieczenie :)