Wykonanie
            J eśli macie w domu niżej wymienione składniki to za godzinę możecie 
mieć już swój własny, świeżutki 
chleb . Jest niezwykle pachnący, wilgotny w środku a z wierzchu ma chrupiącą skórkę. Doskonale smakuje jeszcze ciepły, z odrobiną 
masła. Tak szybko to chyba 
chleba jeszcze nie piekłam a ponieważ jest nie tylko łatwy, ale też bardzo smakowity to pewnie 
będę robiła go w różnych wersjach 
smakowych.Pamiętacie 
Chleb maślankowy na drożdżach z 
marchewką ? Jest cudowny!Chlebek z tego przepisu wychodzi niewielki, ale nie warto piec takiego większego z pomnożonej ilości składników. Jeśli jest Was w domu dużo i 
boicie się, że jeden bocheneczek nie wystarczy to zróbcie 2 lub 3 takie małe - łatwiej zarobić i formować ciasto. Na jednej blasze zmieszczą się nawet 4 małe 
chlebki. Nie warto także piec tego 
chleba na zapas bo szybko 
traci świeżość - najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Następnego dnia to już nie to.Chlebek powstał w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie, ale w stosunku do pierwotnego przepisu poczyniłam wiele zmian.

czas przygotowania: 10 minut + czas pieczeniaskładniki na 1 mały bochenek:270 g 
mąki pszennej luksusowej3/4 łyżeczki 
soli1 płaska łyżeczka 
sody oczyszczonej1/3 łyżeczki 
kminku mielonego1 czubata łyżeczka posiekanego świeżego 
majeranku1 małe 
jabłko4 łyżki 
cebulki prażonej250 ml 
maślankido posmarowania rąk - 1 łyżka 
olejudo oprószenia bochenka - 1 łyżka 
mąki




Jak zrobić 
chleb sodowy z jabłkiem?Rozgrzałam piekarnik do 200 st. C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia.Do miski wsypałam 
mąkę, 
sól, 
sodę i 
kminek, wymieszałam. 
Majeranek posiekałam, 
jabłko obrałam ze skórki, miąższ pokroiłam w kosteczkę. 
Majeranek i 
jabłko dodałam do sypkich składników i wymieszałam. Wlałam 
maślankę i najpierw mieszałam ciasto przez chwilę łyżką a po chwili zagniotłam je ręką. Ponieważ ciasto jest lepkie więc posmarowałam ręce 
olejem i natłuszczonymi dłońmi uformowałam okrągły bochenek. Ułożyłam go na blasze, oprószyłam odrobiną 
mąki. Wierzch nacięłam 
ostrym nożem na krzyż.Po wlaniu 
maślanki zachodzi reakcja 
między kwaśnym płynem a 
sodą oczyszczoną co widać w postaci tworzących się bąbelków w cieście i dlatego wszystkie czynności należy wykonywać szybko bo im szybciej 
chleb trafi do gorącego pieca tym lepiej.Blaszkę z 
chlebem wstawiłam szybko do pieca. 
Chleb piekłam 45 minut. Po upieczeniu przełożyłam na kratkę i zostawiłam do przestudzenia.Źródło inspiracji
 Chleb sodowy
Chleb sodowy upiekły także:Dorota - Moje małe czarowanieAneta - Piekielna kuchnia Anety
Nina - Gotuj sam!Bernadetta - Prawo do gotowania z pasjąJustyna - zdjęcie na FBEwa - zdjęcie na FBPati - 
Patison w kuchniLidia - zdjęcie na FBMonika - Z chaty na końcu wsiGosia - zdjęcie na FB
Kasia - zdjęcie na FBJoanna - Piekę bo lubięJustyna - Gotowanie i pieczenieBożena - Moje domowe kucharzenieLaura - Cafe BabilonJoanna - Grunt to przepisEwa - W mojej kuchniEwa - Ewa w kuchniEdyta - Pasja smakuDziękuję za wspólne pieczenie :)