ßßß Cookit - przepis na NALEŚNIKI

NALEŚNIKI

nazwa

Wykonanie

Czasem warto wrócić do podstaw. Zwłaszcza, że wcale nie jest tak łatwo usmażyć dobrego, puszystego i elastycznego naleśnika. Moja mama zawsze mawiała, że ciasto na naleśniki robi się na oko. U mnie z tym okiem bywało różnie. Opracowałam więc swoją recepturę, której się zawsze trzymam i dziś mam zamiar ją Wam zdradzić.
NALEŚNIKI
Składniki (około 10 sztuk):
ciasto
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli
1 łyżka oleju
ponadto
1 łyżka cukru
około 2 łyżki oleju
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy mleko, wodę gazowaną, jajka i sól. Jeśli przygotowujemy naleśniki na słodko dosypujemy w tym momencie również łyżkę cukru. Łączymy wszystkie składniki za pomocą miksera. Do gładkiego, jednolitego ciasta (bez grudek) dodajemy łyżkę oleju. Ponownie miksujemy całość.
Patelnię o cienkim dnie mocno rozgrzewamy. Wlewamy na nią niewielką ilość oleju i za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy go po powierzchni. Następnie wlewamy odpowiednią ilość ciasta (prawdziwy naleśnik powinien być dość cieniutki). Gdy spód naleśnika ładnie się zarumieni przewracamy placuszek na drugą stronę i znów chwilę go smażymy.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2016/04/nalesniki.html