Wykonanie
Pokażę Wam coś absolutnie w moim guście - bardzo
czekoladowe ciasto, które piekliśmy z Pawłem Małeckim na warsztatach wypieków wielkanocnych zorganizowanych przez Lidl Polska. Przygotowywaliśmy to ciasto jako mazurek, bo wystarczy je odpowiedni ozdobić; jednak dla mnie jest tak cudownie deserowe i eleganckie, że wolę je podać w formie torcików. Rewelacyjnie się kroi, zachowując piękny kształt, zwłaszcza po solidnym schłodzeniu. Dla miłośników
czekolady to prawdziwa poezja smaku, bo nie dość że
biszkopt jest przygotowany z
czekoladą (ciekawostka - jest bez
mąki), to ciasto jest wykończone cudownym, aksamitnym ganaszem. Jedynie dla przełamania smaku dodany jest
dżem z czarnej porzeczki.Bardzo polecam to ciasto jako wspaniały deser i w ślad za mistrzem Pawłem dzielę się z
Wami przepisem.

Składniki (duża blacha, z wyposażenia piekarnika):
Biszkopt czekoladowy :6 dużych jaj80 g.
cukru200 g.
czekolady deserowej50 g.
masłaGanasz
czekoladowy :200 g.
śmietanki 30%200 g.
czekolady deserowej2 łyżki
miodu2 łyżki miękkiego
masła20 ml.
whisky lub
likieru (opcjonalnie)Dodatkowo :
dżem z czarnej porzeczkikakao do posypaniaPrzygotowanie :
Biszkopt czekoladowy : w garnku rozpuszczam
masło, wrzucam kawałki
czekolady- podgrzewam razem do momentu rozpuszczenia się
czekolady.
Białka ubijam na sztywną pianę (
żółtka odkładam), podczas ubijania stopniowo dodaję
cukier. Do ubitej piany mieszając bardzo dokładnie stopniowo dodaję
żółtka, a następnie wlewam
czekoladę z
masłem. Całość delikatnie mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem. Wyrównuję powierzchnię ciasta i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 10-12 minut. Po wyjęciu ciasto powinno ostygnąć, wtedy zdejmujemy je z blachy (jest bardzo delikatne).Ganasz
czekoladowy : zagotowuję
śmietankę z
miodem, po czym wrzucam do niej pokruszoną
czekoladę i mieszam, aż ta się całkowicie rozpuści. Zdejmuję garnek z ognia i mieszając dodaję miękkie
masło i ewentualnie
whisky lub
likier. Masę przelewam do szerokiego, płaskiego naczynia i odstawiam w chłodne miejsce, do uzyskania konsystencji miękkiego
masła.Składanie : upieczone ciasto (wcześniej zdejmuję papier) dzielę na 4 równe części. Pierwszą część smaruję
dżemem, przykrywam drugą częścią. Tę część smaruję lekko
dżemem i ganaszem
czekoladowym, znów przykrywam
ciastem i warstwą ganaszu. Ostatni blat ciasta pokrywam resztą ganaszu i oprószam
kakao. Ciasto solidnie schładzam.